Arkivbild. Foto: TT

Regeringen vill korta tiden för hur länge barn ska få isoleras

Publicerad

Redan efter Ekots avslöjande 2009 framkom det att isoleringsceller och avskiljning används som bestraffning på statliga ungdomshem.

Nu ska tiden för hur länge ett barn ska få hållas isolerad minskas från max 24 timmar till max fyra timmar, enligt regeringens lagförslag.

Lagförslaget som regeringen nu lägger fram innebär att tiden för hur länge barn och unga får vara avskilda, ska kortas från max 24 till fyra timmar och på sikt avskaffas helt, rapporterar Ekot. Även daglig utomhusvistelse ska bli en lagstadgad rätt för de intagna. 

Barnombudsmannen besviken

Att möjligheten till avskiljning och isolering inte avskaffas helt, är däremot en besvikelse för den vikarierande barnombudsmannen, Anna Karin Hildingson Boqvist. 

– Så länge isolering, avskiljning, finns som en åtgärd så kommer den att användas, och då finns det risk att man använder den på felaktigt sätt, som en bestraffning, säger hon till Ekot.

Totalförbud dröjer

Regeringen understryker att målsättningen är att avskaffa möjligheten till isolering helt över tid – men kan inte ge något exakt datum för när ett sådant förbud ska införas. 

– I vissa fall är avskiljning det enda alternativet, när inget annat fungerar, och vi har bedömt att fyra timmar är en rimlig gräns, säger barn- och jämställdhetsminister Åsa Regnér till Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.