Regeringen vill miljömärka drivmedel

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill införa krav på miljömärkning av drivmedel till bilar. Det avslöjar miljöminister Karolina Skog (MP) för SVT Nyheter.

Det är stora skillnader i klimatpåverkan på olika sorters diesel, och även andra bränslen. En ny lag skall göra det lättare för bilister att välja det mest miljövänliga.

– Jag utgår från konsumenter och tycker att alla – oavsett vad man tankar – skall ha möjlighet att få information om vilken miljöpåverkan som finns, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Ska bli enklare att välja

Biltrafiken är fortfarande ett av de största klimatproblemen i Sverige. Andelen förnyelsebara bränslen ökar, men det går långsamt.

Därför vill regeringen att det skall bli obligatorisk för mackar att märka varje drivmedel utifrån klimat- och annan miljöpåverkan.

– Vad som faktiskt finns i pumpen i dag är olika bränslen och olika blandningar. Jag vill att det skall bli enklare att välja, och att informationen skall komma till alla konsumenter, säger Karolina Skog.

Drivmedel lika viktigt som bilen

I dag är det mycket fokus på bilen. Hur mycket drar den? Är det en elhybrid? Men vad man sedan har i tanken, kan vara minst lika viktigt som vilken bil man köpt.

Skillnaden på olika sorters diesel kan vara stor, och samma sak gäller andra bränslen.

Märkningen syftar till att informera om all miljöpåverkan som finns från ett bränsle. Det handlar förstås om koldioxidutsläpp med all klimatpåverkan när vi kör, men också om kvävedioxider och partiklar som i dag orsakar stora problem i storstäderna – inte minst när försäljningen av dieselbilar ökar.

Tillverkning och transport bidrar

Regeringen vill ha ett livscykelperspektiv där man räknar in hur tillverkning och transport av bränslet påverkar miljön, långt innan det kom till bilen. Hur utvanns oljan? Vilka grödor är råvara?

Hur såg destillering, produktion ut? Även transport av bränslet räknas in, fast det oftast är en liten del.

Ser man då bara på koldioxidutsläppen har ren fossildiesel utsläpp på drygt tre kilo per liter.

Bensin en riktig buse

Väljer man miljödiesel med hälften HVO som görs på biomassa och finns på vissa mackar i Sverige i dag, blir utsläppen nästan hälften. Men samtidigt har även diesel som görs på biomassa lika stora utsläpp kvävedioxider som fossil diesel. 

Tankar man bensin, där oljan kommer från tjärsand, blir det en riktig klimatbuse med över fyra kilo per liter. Med bensin med låginblandning av etanol – vilket är det vanligaste i Sverige, hamnar utsläppen ofta under tre kilo.

Skillnad på etanoler

Störst skillnader finns på olika biodrivmedel, framför allt etanol.

Om råvaran är vete, och etanolen kokas i fabriker som eldar med kol, då kan koldioxidutsläppen bli upp till 2,5 kilo per liter. Förbrukningen i bilen är ju lite högre på etanol än bensin, så då lever man knappast upp till tanken om en miljöbil.

Men så dålig etanol finns inte på svensk marknad, och den blir allt mer sällsynt. Däremot har den dåliga etanolen bidragit till att etanol på sina håll fått dåligt rykte, och att försäljningen sjunkit dramatiskt i Sverige senaste åren.

Vanlig etanol klarar sig mycket bättre med runt ett kilo utsläpp. Och svensktillverkad närproducerad etanol, gjord på skogsråvara, har bara ett halvt kilo koldioxid i utsläpp per liter. Det är ofta det mest klimatsmarta på svenska mackar.

Finns det biogas på macken har den ofta ännu lägre koldioxidutsläpp.

Vill ha standardmärkning

Bensinbolagen säger att man gärna pratar om miljö, och på mackarna finns ofta fluffig reklam för miljövänligare alternativ och man döper vissa produkter till namn som skall låta snälla mot miljön. Men det finns väldigt lite hårdfakta och siffror. Kommer miljödieseln från palmolja? Har etanolen fraktats långt? 

Vissa bolag har mer information på hemsidan, men regeringen vill få ut informationen till macken där man står och väljer. Tanken med miljömärkningen är att alla bränslen skall märkas enligt samma standard, så det skall bli lätt att jämföra.

– Ungefär som när man köper ett kylskåp, och det står energiklass, säger Karolina Skog.

Riskerar bli krångligt

På branschorganisationen Svenska Petroleum och Biodrivmedelinstitutet har man inget emot ökad miljöinformation. Men man ser risker med lagstiftning, om kraven blir för långtgående.

– Jag tror ökad information är en del av en trend som fortsätter. Men drivmedel blandas i cisterner och tankbilar, och blir det krav på att veta exakt vilka värden som gäller vid varje pump, så är det risk att det i slutändan blir krångligt, och också dyrbart för konsumenten, säger Ulf Svahn, vd på SPBI.

Ny elbil kan bli smutsigare än äldre bensinbil

Leker man med siffror på utsläpp och miljöpåverkan så finns tydliga exempel på att vad man väljer att tanka, kan vända upp och ned på begrepp om ”miljöbil.”

En splitterny Audi A4 diesel, som klassas som miljöbil, är förstås betydligt snålare än en gammal Volvo. Men om Audin tankas med dålig diesel, och Volvon får miljödiesel, blir det mer koldioxidutsläpp från miljöbilen, än från den gamla dieseln. 

Laddar man en supermiljöbil, som elbilen Tesla eller Nissan Leaf, med el från ett kolkondenskraftverk, blir klimatpåverkan lika stor – eller större från elbilen än för den gamla Volvon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.