Personer som stjäl ur en butik ska kunna beläggas med tillträdesförbud, kommer regeringen att föreslå. Arkivbild. Foto: Mona-Lisa Djerf / SvD / TT

Regeringen vill porta butikstjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Personer som begår upprepade stölder ska kunna portas från butiker, enligt regeringen.
– Vi kan inte ha en situation där kriminella betraktar butiken i området som sitt eget skafferi, säger justitieminister Morgan Johansson (S), till Sveriges Radio Ekot.

Att bryta mot tillträdesförbudet ska kunna ge upp till sex månaders fängelse.

– Jag har träffat många handlare som tycker att det är angeläget att vi går vidare med det här, säger Morgan Johansson till radion.

Bad och bibliotek

I förslaget som utretts på uppdrag av regeringen finns också frågan om att förbjuda människor att besöka badanläggningar och bibliotek. Där är det mer oklart om regeringen vill gå vidare.

– Men jag stänger ingen dörr för den delen heller, men eftersom vi har fått en del remissinvändningar på just detta, huruvida det behövs, så vill jag gärna kontrollera det först, säger Johansson.

Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson Andreas Carlson är en av dem som har drivit på för ett tillträdesförbud. Han säger att han är glad över att det nu äntligen kommer ett besked.

– Problematiken i butikerna är alarmerande. Det är hot, det är stölder, det är också våld, och en otrygg arbetsplats på många håll för personalen, säger han till SR.

Kritik

Statsminister Stefan Löfven sade tidigare under hösten att han såg problem med förslaget, som fick kritik av remissinstanser som JO, Åklagarmyndigheten och Advokatsamfundet. Även utredaren själv hade invändningar, och hänvisade till att förslaget innebär inskränkningar i rörelsefriheten, som är grundlagsstadgad.

Samtidigt har bland annat Moderaterna drivit på frågan, som har stöd av en majoritet i riksdagen.

Enligt det förslag som utredaren lade fram kan en person under vissa förutsättningar förbjudas tillträde till och att vistas i butiker.

Åklagare ska pröva frågor om tillträdesförbud, och beslutet ska kunna prövas i domstol.

Tillträdesförbud ska grundas på en bedömning av risken för brott, allvarliga trakasserier och ordningsstörningar.

Överträdelser av förbuden straffsanktioneras.

Tillträdesförbud får inte utfärdas för personer under 15 år.

Källa: TT (Ds 2019:1)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer