Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen vill se hårdare straff för knivbrott

Publicerad

Regeringen vill skärpa straffen för brott mot knivlagen. Samhället har förändrats vilket motiverar en strängare syn, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Vi har ett nytt läge i gängkriminalitet där skjutningarna minskar. Det är tydligt att vi nu har kommit in i ny fas med mer ansvarsutkrävande i samhället, säger inrikesminister Mikael Damberg (S), vid en pressträff.

Regeringen föreslår nu skärpta straff för brott mot knivlagen vid allvarligare knivbrott.

Straffen för brott mot knivlagen har inte ändrats på 20 år. Samtidigt används kniv oftare vid till exempel personrån. När straffen skärpts för vapenbrott kan kniv också ha blivit vanligare i gängmiljöer, enligt regeringen.

Tydlig ökning av anmälda knivbrott

– Gängkriminella verkar använda kniv i högre utsträckning eftersom vi har skärpt straffen för skjutvapen. Kniv är det vanligaste vapnet som leder till dödlig utgång, säger Mikael Damberg.

Den ökade användningen syns tydligt i statistiken. Under 2013 anmäldes 7 519 brott mot knivlagen, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå). För två år sedan var antalet anmälningar 11 636 stycken – en ökning med över 50 procent.

Kommer inte påverka friluftsaktiviteter

Maximistraffet för brott enligt normalgraden föreslås skärpas från fängelse i sex månader till fängelse i ett år. Regeringen vill också att fler brott ska bedömas som grova. För grova knivbrott ska maximistraffet höjas från fängelse i ett år, till fängelse två år.

Minimistraffet för de grova brotten höjs samtidigt från 14 dagar till sex månader.

Straffskärpningarna ska inte påverka lindrigare företeelser och friluftsaktiviteter, som jakt, fiske och camping kommer fortsatt vara straffria.

Förslaget skickas nu på remiss och lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.