Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansmarknadsminister, Max Elger (S), berättar att regeringen vill försöka stoppa bedrägerier genom att införa ett krav på skärpt id-kontroll.

Regeringen vill se id-krav på fakturaköp

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen går nu vidare med ett lagförslag för att stoppa bedrägerier där bedragare köper varor på nätet i någon annans namn. Genom att införa ett krav på skärpt id-kontroll genom exempelvis bank-id ska den möjligheten försvinna.

– Om man köper varor mot faktura på internet så ska man identifiera sig precis som om man betalar för varan direkt. Vi vet sedan tidigare att när vi höjde kraven på identifikation för vanliga betalningar via exempelvis kortköp så minskade bedrägerierna i motsvarande mån, säger finansmarknadsminister Max Elger (S) till SVT.

Exakt hur många som årligen drabbas av falska fakturaköp är okänt. Enligt finansmarknadsministern rör det sig om 11 000 och 15 000 anmälningar om identitetsstöld årligen, där fakturaköp ingår.

Ofta har bedragaren beställt varan i någon annans namn och på olika sätt sett till att varan norpats på vägen, antingen genom falsk adress, falsk identifiering vid utlämning eller att varan hämtats utanför dörren när paketet kommit fram.

Kan komplicera onlinehandel

Syftet med det nya förslaget om ökad identifikation är att få den här typen av bedrägerier att minska kraftigt. En baksida kan vara att det blir lite krångligare att handla på nätet.

– Det blir lite krångligare men samtidigt så tar vi bort möjligheten för människor att beställa varor i någon annans namn och därmed sätter vi käppar i hjulet för bedragare, säger Max Elger.

Förslaget har varit ute på remissrunda och skickades till lagrådet i torsdags, som nu ska ge sina synpunkter på det. Om riksdagen sedan godkänner lagen träder den i kraft den 1 januari 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.