Regeringen vill införa ett karensavdrag när du blir sjuk och måste stanna hemma från jobbet. Foto: TT

Regeringens förslag: Ta bort karensdagen – inför karensavdrag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill avskaffa karensdagen och införa ett karensavdrag istället. Det innebär alltså att om du har en längre arbetsdag än åtta timmar så kommer du att få ersättning redan från första dagen. Socialminister Annika Strandhäll (S) menar att detta skulle gynna yrkesgrupper med obekväma arbetstider.

När du blir sjuk så får du ingen ersättning under den första sjukdagen, alltså din karensdag. Detta vill regeringen ändra på genom att införa ett karensavdrag istället för en karensdag för de med långa arbetsdagar.

”Det är inte rimligt”

Regeringen föreslår i sin proposition till riksdagen att karensavdraget ska ligga på 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön.

Val 2018 – #dinröst

– Karensdagen är idag byggd på att vi jobbar fem dagar i veckan och kontorstider, det är inte rimligt. 20 procent av den genomsnittliga ersättningen gör att den som har många OB-timmar inte drabbas lika hårt, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Välfärdsyrken

Enligt socialminister Annika Strandhäll skulle ett karensavdrag göra att arbetsmarknaden blir mer rättvis. Blir man sjuk den dagen man skulle ha jobbat ett långt arbetspass så försvinner mer pengar än för någon som har samma tider varje vecka.

– Det är välfärdsyrken såsom undersköterskor och personliga assistenter som drabbas hårdast av karensdagen i och med att det är vanligt med kvällsjobb och jobb över jul och nyår i välfärden, säger Annika Strandhäll.

Bestämmas i kollektivavtalet

Regeringen föreslår att närmare beräkningen av karensavdrag kommer att bestämmas i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter för att kunna passa olika yrkesgrupper så väl som möjligt.

– Alla yrken ser olika ut, därför är det rimligt att ge arbetsmarknadensparter möjligheter att förhandla hur det fungerar bäst i deras bransch. Det är i grunden så vi gör med den svenska modellen.

– Arbetsmarknaden ser olika ut. En undersköterska eller polis som jobbar kvällar och nätter ska inte drabbas negativt av att bli sjuk, säger Strandhäll.

Stöd av Vänsterpartiet

Socialministern tror att regeringen kan få igenom förslaget i riksdagen.

– Jag vet att vänsterpartiet är med på förslaget men jag har också fått positiva signaler från de borgerliga partierna, säger hon.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk politiska talesperson är positiv till propositionen.

– Principerna bakom karensavdraget är bra och gör det mer rättvist för alla som har oregelbundna arbetstider, inte minst vårdens medarbetare.

-Nu ska vi läsa propositionen noggrant och se till att lagstiftningen också blir bra i praktiken, säger hon.

Utformas rättvist

Liberalerna tycker att det är viktigt att förslaget utformas på ett rättvist sätt.

– Liberalerna ser behovet av karens under den första sjukdagen. Vi avvaktar regeringens proposition innan vi tar ställning till förslaget om karensavdrag.

– Vi tycker det är viktigt att regelverket utformas på ett sådant sätt att vissa grupper på arbetsmarknaden inte missgynnas, säger Adam Alfredsson, pressekreterare hos Liberalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet