Regeringen vill tvinga restauranger att tydligt redovisa var köttet de serverar kommer ifrån. Foto: TT

Regeringen vill tvinga restauranger att ursprungsmärka kött

Publicerad

Regeringen vill att restauranger och storkök ska tvingas redovisa var köttet de serverar kommer ifrån. En sådan lag måste godkännas av EU-kommissionen och Konsumentverket och Livsmedelsverket får i uppdrag att ta fram underlag, skriver Dagens Nyheter.

Restauranger och storkök måste till skillnad från livsmedelsbutiker inte redovisa ursprungsland för kött. Det vill regeringen och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ändra på.

– Vi har vid ett flertal tillfällen uppmanat branschen att ta fram en frivillig märkning för restauranger och storkök på samma sätt som man har gjort i dagligvaruhandeln, men det har man inte gjort. Det har hänt väldigt, väldigt lite. Nu är vi less på det här, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till Dagens Nyheter. 

Regler om ursprungsmärkning för kött på restauranger måste godkännas av EU-kommissionen. Liknande regler finns i dag i Frankrike och Irland. 

Sven-Erik Bucht uppger för DN att skälet till att man vill tvinga restauranger att ursprungsmärka kött är att ge konsumenterna en chans att göra ett medvetet val. Kött som importeras innehåller ofta mer antibiotika och kommer från länder med mindre stränga djurskyddskrav än i Sverige. 

När reglerna kommer införas är oklart. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer