Gruppbild utanför Jönköpings länsresidens på regeringen som samlats för höstens första regeringssammanträde. Foto: Thomas Johansson/TT

Regeringens besked: Sänkt skatt för pensionärer

Uppdaterad
Publicerad

Sänkt skatt för pensionärer, höjd garantipension och ytterligare pengar till äldreomsorgen. Det var tre av satsningarna som presenterades när regeringen höll en pressträff efter höstens första regeringssammanträde.

Budgetpropositionen för 2020 presenteras på onsdag nästa vecka, men redan under torsdagen presenterades en budgetnyhet av statsminister Stefan Löfven (S), vice statsminister Isabella Lövin (MP), finansminister Magdalena Andersson (S) samt finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) – med fokus på Sveriges äldre befolkning. Presskonferensen hölls i Seniorernas hus i Jönköping.

Tre satsningar

Det handlar om tre saker som enligt regeringen ska förbättra de ekonomiska villkoren för pensioner på sikt: Sänkt skatt för över en miljon personer över 65 år, höjd garantipension och bostadstillägg för 675 000 pensionärer och fortsatta satsningar inom äldreomsorgen.

– Vi tycker att de som har lagt grunden för vår välfärd förtjänar vårt tack, inte en orättvis beskattning, säger finansministern.

Skattesänkningarna gäller de pensionärer som har inkomster över cirka 17 000 kronor per månad och väntas träda i kraft i januari 2020. För lägre inkomster är klyftan mellan skatt på pension och arbete borta sedan 2018, enligt regeringen.

”Förbättring inte minst för kvinnor”

Grundnivån i garantipensionen höjs med upp till 200 kronor per månad. Taket i bostadstillägget höjs från 5 600 kronor till 7 000 kronor för den som är ogift. För gifta pensionärer höjs det från 2 800 till 3 500 kronor per månad.

– Det här en förbättring inte minst för kvinnor, ofta äldre och ensamstående kvinnor, som i störst utsträckning tar del av grundskyddet, säger Magdalena Andersson.

Satsningen beräknas kosta ungefär 2,2 miljarder.

Insatser för personer med demens

Regeringen kommer även att satsa 950 miljoner på insatser för äldre i stort. Pengarna ska bland annat gå till insatser för bättre vård för personer med demens, investeringar i nya äldreboenden samt till att bryta ensamhet bland äldre.

– Vi vet att det är fler svenskar som lever allt längre, så det här kommer vara något som kommuner runt om i Sverige kommer att arbeta med under de kommande åren, säger Andersson.

Budgeten för 2020 läggs fram i samarbete mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer