Regeringens budget nedröstad

Uppdaterad
Publicerad

I dag röstades budgetförslaget från Stefan Löfvens regering ned i riksdagen. – Det är ett mycket allvarligt läge, säger SVT:s Mats Knutson.

Som väntat efter Sverigedemokraternas besked i går röstade i dag på eftermiddagen riksdagen ner regeringens budgetförslag. I den avslutande omröstningen stod regeringens förslag mot Alliansens.

Alliansens förslag fick flest röster eftersom ledamöterna från Sverigedemokraterna röstade med de borgerliga. Alliansens förslag vann voteringen med siffrorna 182 mot 153.

Decemberöverenskommelsen

Allvarligt läge

– Sverigedemokraterna har gjort allvar av sitt hot och Sverige befinner sig i en akut regeringskris, sade SVT:s politiske kommentator Mats Knutson efter det historiska beslutet i riksdagen.

– Det är ett mycket allvarligt läge i den svenska riksdagen, sade Mats Knutson.

Extra val i mars

Vid en presskonferens efter omröstningen i riksdagen meddelade statsministern att han inte tänker avgå. Han kommer i stället att den 29 december utlysa ett extra val som ska hållas den 22 mars 2015.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet