Foto: TT

Regeringens reservplan: Skjuta upp omröstningen

Publicerad

Om Sverigedemokraterna röstar på alliansens budgetförslag kan det bli så att regeringen föreslår att budgeten skickas tillbaka till finansutskottet för att vinna tid.

Om Sverigedemokraterna nu på tisdag, dagen innan budgetomröstningen, ger besked om att partiets ledamöter kommer att lägga sina röster på Alliansens budgetförslag kan regeringen vinna tid för att diskutera med Alliansen genom att skicka dess budgetförslag till finansutskottet. Det skriver Dagens Nyheter om i dag.

– Om det skulle bli så att det här scenariot blir verklighet, så kommer regeringen då att berätta hur man avser att agera, säger finansminister Magdalena Andersson (S) säger till tidningen.

Samtidigt säger hon att hon inte tror att Sverigedemokraterna kommer att bryta praxisen som finns i riksdagen där partier som inte godkänner budgeten endast röstar på sitt eget budgetförslag.

– Att de skulle bryta mot sin egen och riksdagens praxis i syfte att få bort förslag att sänka skatten för pensionärer under hela mandatperioden bedömer jag inte som särskilt sannolikt. Jag har svårt att se hur Sverigedemokraterna ska förklara det för sina väljare, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet