Foto: Scanpix

Regeringens utredare tvingas bort

Uppdaterad
Publicerad

Socialförsäkringsutredningens huvudsekreterare Irene Wennemo lämnar sitt uppdrag.

Efter tre år som socialförsäkringens huvudsekreterare lämnar Irene Wennemo sitt uppdrag.

– Jag har inte längre något förtroende för regeringen, säger hon till SVT Nyheter.

För en vecka sedan blev Irene Wennemo uppringd av socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons statssekreterare Christina Lundmark. De två hade därefter en ny diskussion i måndags.

– Hon var väldigt tydlig med att hon inte tyckte att det gick att kombinera uppdraget med att vara nominerad till S-kvinnors ordförande .De har ju hela tiden vetat att jag är socialdemokrat. Det har inte varit något problem hittills, men nu plötsligt ansåg man att det inte gick att kombinera, säger Irene Wennemo till TT.

Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen tillsattes 2010 och ser över sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna.

Wennemo säger även att hon talat med personalchefen som sagt att det som framförts inte var en saklig grund för uppsägning.

Christina Lundmark hälsar genom Johan Stuart, politiskt sakkunnig hos Ulf Kristersson, att det är väldigt svårt att förena rollen som opartisk tjänsteman med att kandidera till S-kvinnornas ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer