Stefan Löfven Foto: TT

Regeringskansliet outsourcade utan skyddsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Regeringskansliet har outsourcat hanteringen av centrala delar av sitt eget it-system, utan att ha ett säkerhetsskyddsavtal på plats. Det skriver Dagens Nyheter. Nu KU-anmäls statsminister Stefan Löfven (S) av Kristdemokraterna.

Under de senaste månaderna har Transportstyrelsen fått hård kritik för hur de outsourcat driften av känsliga register. Regeringskansliet har agerat kraftfullt mot den tidigare generaldirektören Maria Ågren, som brutit mot flera lagar.

Men nu visar det sig att regeringskansliet själva under flera års tid outsourcat viktiga delar av sitt eget it-system till företag, detta utan säkerhetskyddsavtal.

Ett säkerhetsskyddsavtal ska bland annat reglera säkerhetsprövningar, tillsyn och tillträdesbegränsningar. En myndighet är skyldig att teckna ett sådant avtal om en leverantör kan ta del av uppgifter som omfattar sekretess med hänsyn till rikes säkerhet.

”Förmodligen bara toppen på ett isberg”

Dagens Nyheter skriver att flera externa leverantörer under flera års tid har getts tillgång till känslig nätverksinfrastruktur. En hantering som kan strida mot lagen.

Till exempel gavs företaget Cygate tillgång till regeringskansliets nätverksinfrastruktur så sent som 1 september i år. Extern personal hjälper till med underhåll av utrustning som är så känslig att den skulle kunna utnyttjas för avlyssning eller sabotage, skriver DN.

Ann-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige, kallar det för bristfällig it-säkerhet.

– Det här är förmodligen bara toppen på ett isberg. Det är inte så att situationen på Transportstyrelsen var unik, säger hon till DN.

I en skriftlig kommentar till DN skriver regeringskansliet att vissa uppgifter i avtalen omfattas av sekretess. ”Detta innebär samtidigt att säkerhetsskyddsavtal inte krävs” skriver de.

Statsministern KU-anmäls

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson KU-anmäler nu statsminister Stefan Löfven (S).

– Det är ju därför att man har så sent som första september outsourcat centrala delar av sitt it-system. Det är väldigt svårt att förstå, säger han till SVT Nyheter.

Mikael Oscarsson säger att han KU-anmäler Stefan Löfven för att konstitutionsutskottet ska utreda hur det här beslutet har fattats. Han ser det som en uppföljning på de KU-anmälningar som gjordes efter it-skandalen på Transportstyrelsen.

– Med tanke på den omfattande diskussionen är det väldigt svårförståeligt varför man ingår ett sånt här avtal, säger Mikael Oscarsson.

SVT Nyheter har sökt Stefan Löfven som har avböjt att kommentera händelsen och hänvisar till regeringskansliets uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.