Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: TT

Regeringspaket för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora brister i hur nyanlända slussas in på arbetsmarknad och i samhället. Därför aviserar regeringen ett reformpaket som ska underlätta etableringen.

De nyanlända ska komma ut på arbetsmarknaden inom två år, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Reformerna ska ske inom fyra områden, skriver hon, statsminister Stefan Löfven, klimat- och miljöminister Åsa Romson och utbildningsminister Gustav Fridolin i en artikel på DN Debatt.

Bättre utbildning i svenska och aktiva åtgärder mot diskriminering i arbetslivet är en del av paketet. Ökat stöd till kommunerna som ska ge nyanlända barn ”en bra start i livet” är en annan.

Regeringen planerar också att avskaffa de hårt kritiserade etableringslotsarna.

– Det räcker inte för att etablera människor på arbetsmarknaden.

– Man fastnar på asylboenden, det blir en dötid. När man väl ingår i etableringsuppdraget är det påfallande låg nivå på aktiviteten.

Föreslår samtal mellan arbetsmarknadens parter

Ungefär hälften av de människor som får uppehållstillstånd i Sverige har minst en gymnasial utbildning och de flesta är unga, under 30 år, enligt Ylva Johansson. Bland dem som nu finns i etableringsuppdraget är många utbildade inom naturvetenskap och teknik, hälso- och sjukvård, är lärare eller har kompetens inom byggverksamhet och tillverkning.

– Det kommer kompetens som det råder brist på på den svenska arbetsmarknaden. Väldigt många hamnar i yrken som är långt under deras kompetensnivå. Det är ett väldigt slöseri att göra så.

Regeringen föreslår samtal med arbetsmarknadens parter för att utforma ett snabbspår in på arbetsmarknaden. Målet är att se till att tiden mellan ankomst och arbete kortas, de nyanlända får ”rätt jobb” och att branscher där det råder brist på arbetskraft ska få hjälp med att hitta rätt personer.

Snabbare validering

Regeringen vill också satsa på snabbare validering. Betyg ska kunna skickas in redan under tiden på asylboendet och fler ska få kompletterande utbildning.

Lärarförbundet ställer sig positivt till regeringens förslag inom utbildningsområdet.

– Det är jättebra att valideringsprocessen blir snabbare. Som det är nu kan det ta ett år, i vissa fall upp till tre, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

”Alla kommuner ska vara med och bidra för att nyanlända ska kunna etablera sig så snabbt som möjligt”, skriver ministrarna i debattartikeln. Därför får kommunerna också bättre planeringsförutsättningar.

Regeringen vill även ge folkrörelser och föreningar stöd för att bidra till ett värdigt flyktingmottagande.

Sågas av alliansen

Kritiken från de borgerliga partierna är inte nådig.

– Det är pinsamt innehållslöst. Sverige står inför en stor integrationsutmaning, inte minst för att prognoserna visar på en ökad inströmning av flyktingar. Vi måste lägga om integrationspolitiken i Sverige för att flyktingarna snabbare ska komma i arbete, och det här var ju bara snömos att parterna ska ta ansvaret. De har ju haft ansvaret hela tiden men de har ju inte lyckats, säger FP-ledaren Jan Björklund till TT.

– Här ser vi en skiss för samtal med parterna, men inga förslag om hur det ska gå till att komma snabbare i jobb. Problemet regeringen har är att de inte har några förslag, säger Moderaternas talesperson Elisabeth Svantesson.

Centerpartiets talesperson Johanna Jönsson är lika kritisk.

– Vi är helt bedrövade över att man inte kommer med mer än så här. Man har haft sex månader på sig att komma fram med konkreta förslag, och man har sagt att man jobbar med det, och så har man en presskonferens där man presenterar att man ska sätta sig och fika i ett halvår till. Det är helt bedrövligt när det finns så mycket som måste göras, säger hon.

Regeringens förslag kommer efter en rad utspel från allianspartier, som till stor del handlat om hårdare krav på de som kommer till Sverige. I en debattartikel i DN avvisar bland andra statsminister Stefan Löfven och Ylva Johansson det.

”Att försämra livet för nyanlända, försvaga anställningstryggheten eller sänka ersättningar och löner kommer inte att underlätta etableringen eller bidra till ökad sammanhållning i Sverige”, skriver de.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer