Munskydd rekommenderas under hela dygnet i kollektivtrafiken. Foto: Johan Nilsson/TT

Region Stockholm: Använd munskydd oftare

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm uppmanar till att använda munskydd i kollektivtrafiken och i vissa inomhusmiljöer, livsmedelsbutiker, affärer och arbetsplatser – men inte i skolmiljöer, meddelar Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, vid en pressträff.

Hon uppmanar även högstadie- och gymnasieskolor att bedriva undervisningen på distans under vecka 10.

– Vi vill att man använder munskydd i kollektivtrafiken under hela dygnet, särskilt under rusningstid, säger Maria Rotzén Östlund.

Hon pekar på att fler borde använda munskydd oftare, men att munskydden inte är en lösning i sig, utan ett komplement till övriga åtgärder som finns på plats för att minska smittspridningen.

Smittspridningen tagit fart igen

Enligt Maria Rotzén har smittspridningen tagit fart i regionen de senaste veckorna. Mellan vecka sex och sju ökade antalet fall med 27 procent.

– De sista veckorna har vi sett att minskningen av antalet sjukhusvårdade slutat minska, lagt sig på en platå för att de senaste dagarna öka lite grand. Det gäller även patienter inom intensivvården, säger hon.

Maria Rotzén Östlund lade också fram riktlinjer för vad den som reser under sportlovet bör göra.

– Om någon får symtom på resmålet, i stuga eller lägenhet, då måste alla vara hemma, säger hon.

– Man ska hålla två meters avstånd, även utomhus. Undvik sociala kontakter utanför de du bor med. Undvik att handla på resmålet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionen presenterade under tisdagen nya rekommendationer, bland annat om munskydd. Foto: Jessica Gow / TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer