Regioner agerar efter avslöjandet om hyrläkarbolaget: ”Ser allvarligt på det här”

Uppdaterad
Publicerad

Flera regioner agerar nu efter SVT:s avslöjande att hyrläkarbolaget Docia pekas ut i en skattehärva med misstänkta baltiska bluffakturor. På flera håll hade man inte en aning om uppgifterna. En region uppger att man kommer att avsluta sitt samarbete med företaget.

Dalarna är den region som betalat i särklass mest till Docia efter att Skatteverkets granskning blev klar i maj förra året: över 14 miljoner kronor.

– När vi upphandlade dem så kontrollerade vi dem, och då var allt rätt och riktigt, säger Karin Jonsson, tillförordnad biträdande upphandlingschef i Region Dalarna till SVT.

Hon uppger att man under sommaren fått information från Skatteverket om de graverande uppgifter som SVT avslöjat, och att man då dragit i nödbromsen och minskat inhyrningen. Samtidigt visar SVT:s granskning att Dalarna så sent som den sista augusti betalade räkningar på över 1,5 miljoner till Docia.

Dalarnas avtal med Docia kommer inte att förlängas när det går ut den sista januari nästa år, säger Karin Jonsson. Men något tvärstopp blir det inte, eftersom man bedömt att det inte skulle hålla juridiskt att häva avtalet.

Överraskar flera

Hos flera av de regioner som anlitat Docia blir man överraskade av uppgifterna om Skatteverkets utredning.

– Det är inga uppgifter vi har fått till oss. Vi ser allvarligt på det här och kommer att kontakta Docia för att höra deras förklaring, säger Daniel Adolfsson, upphandlingschef på Region Kronoberg.

– Vi får titta mer i detaljerna på det här ärendet. Våra leverantörer ska följa dels de avtal som vi ingått och dels lagar och förordningar, säger Lars Loftäng, avdelningschef för koncerninköp i Västra Götaland.

Till SVT har Docia via sitt juridiska ombud tillbakavisat Skatteverkets slutsatser om luftfakturor.

Andra bolaget i blåsväder

Men Docia är inte det enda stora hyrläkarföretag som regionerna haft anledning att kontrollera efter ekonomiska frågetecken.

I våras friades företagets Läkarleasings huvudägare av en oenig hovrätt där han stått åtalad för att ha tagit ut ett olagligt miljonlån från bolaget. Åklagarsidan har sökt prövningstillstånd hos Högsta domstolen. Ekobrottsmyndigheten har i ett yttrande hållit fast vid sin hållning från tingsrätt och hovrätt att ägaren bör dömas till fängelse, medan Riksåklagaren, som kommer att driva målet om det tas upp av HD, ännu inte har tagit ställning till frågan om påföljd.

Vid en fällande dom skulle regionerna behöva ta ställning till sina avtal med bolaget, som varit en följetong ända sedan SVT 2017 berättade att man stod utan revisor efter en konflikt med anklagelser om både hot och fiffel.

Läkarleasings styrelseordförande Roger Jakobsson skriver i en kommentar att ”Baserat på det bolaget vet, samt det som framgår av hovrättens friande dom, är vår bedömning att det är högst osannolikt att åtalet kommer beviljas något prövningstillstånd i högsta domstolen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.