Visa alla (2)

Regn och åska i södra Sverige – risk för översvämningar

Publicerad

De många elever som börjar sitt sommarlov i dag gör bäst i att ta med ett paraply till skolavslutningen. I princip hela södra Sverige kan räkna med kraftiga regnskurar, när som helst under dagen. – Det kommer att vara extremt nyckfullt väder, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

I södra Svealand och hela Götaland väntas i dag ostadigt väder med plötslig åska och skurar av och till.  

– Däremellan kommer det att kunna vara soligt och varmt. Men när det regnar sjunker temperaturen till kanske bara 12 grader. Det kommer att vara extremt nyckfullt väder, säger Tora Tomasdottir. 

Se upp i trafiken

När himlen väl öppnar sig kommer det att bli rejäla mängder regn på kort tid. Då finns det risk för både lokala översvämningar i exempelvis källare och trafikproblem om vägbanorna svämmar över.

Regnet kom in över Götaland redan på morgonen och rör sig sedan uppåt under dagen. Mot eftermiddag och kväll är nya områden på ingång.  Under onsdagen och torsdagen dundrar bandet av åska och skurar vidare mot mellersta och norra Sverige, som kan räkna med lugnt väder i dag.

Sommarfenomen 

Plötsliga och överraskande regnskurar är vanligt på sommaren, när det kommer in mycket varm och fuktig luft som skapar rörelse i luften.  

– Men det är ovanligt, men inte anmärkningsvärt, att det är ett så stort område som drabbas.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer