Foto: TT

Regn och kyla ger rekordbillig el

Uppdaterad
Publicerad

Elpriset är nere på rekordlåga nivåer. I helgen noterades det lägsta priset på 17 år.
Anledning: Uselt semesterväder.

Elpriset har sjunkit stadigt och är nu nere under tio öre per kilowattimme. I söndags noterades det lägsta elpriset sedan 1998: 3,3 öre per kilowattimme.

Förklaringen ligger till stor del i en kall vår och en blöt och blåsig sommar, enligt Jens Regnström vid elprisjämförelsesajten Elskling.

– Snösmältningen drog ut i det kalla maj. Tillrinningen har börjat nu, samtidigt som det är mycket nederbörd och vind. Det ger rekordlåga priser, säger Jens Regnström.

Att det dåliga vädret sammanfaller med semestern – när industrier stänger och många reser bort – sänker priserna ännu mer.

Samtidigt byter många elavtal. Enligt Statistiska centralbyråns senaste siffror bytte 10,4 procent fler elleverantör i maj än samma månad förra året.

Bo Hesselgren vid Konsumenternas energimarknadsbyrå säger till Eskilstuna-Kuriren att det viktigaste är att undvika ett anvisat pris, som den som inte har gjort ett aktivt val får.

– Då får man ofta betala betydligt mer och det är ju alldeles onödigt. Både det rörliga priset och de fasta prisavtalen ligger på en historiskt låg nivå, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer