Mallorca är ett av de efterfrågade målen av soltörstande svenska turister. Foto: Scanpix

Regnet skapar rekordtryck på solresor

Publicerad

Researrangörerna är överens. Sommarens dåliga väder har skapat en rekordstor efterfrågan på solresor.

-Vi har haft ett högt tryck ända sedan juni, säger Åsa Johnsson, informatör på Apollo. Alla resor har sålts slut, vi kunde ha sålt mycket mer. Det gäller framför allt Medelhavsresor.

-Många som inte fått tag på någon resa har istället bokat senare i september-oktober, liksom jul-nyår som är en bra ledighetshelg i år, säger hon.

Även Ving har sålt bra hela sommaren.

Ökat 25 procent

-Folk har frågat när de kan komma iväg, helst dagen efter. Den här veckan har vi sålt 25 procent fler sol- och badresor från oktober och framåt. Kanarieöarna och Egypten. Vi har också lagt på mer kapacitet under hösten på grund av den stora efterfrågan, bland annat till Mallorca och Turkiet, säger Barbro Holmberg, informatör på Ving.

På Fritidsresor slog man rekord förra veckan då man sålde solresor under vintersäsongen till 10.000 personer.

”All time high”

-Det är all time high för en vecka, förklarar Peter Hellström, informatör på Fritidsresor. Vädret spelar en stor roll och många vill komma iväg så fort som möjligt.

-Den vanliga rean på höstresor har uteblivit och det är ganska ont om sistaminuten-platser och de är inte heller så billiga, säger Peter Hellström som menar att även den låga eurokukrsen spelar roll.

-Inte minst Kanarieöarna som ökat med 25-30 procent i vinter!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer