Rehabiliteringen efter covid-19 börjar redan på intensiven

Uppdaterad
Publicerad

Redan på intensiven påbörjas rehabiliteringen för en patient som insjuknat i covid19. När patienter är nedsövda görs övningar för att de inte ska tappa onödigt mycket funktion. 

– Du kan cykla i sängen, säger Gunilla Kjellby-Wendt från Sahlgrenska Universitetssjukhusets rehabiliteringsteam i Göteborg.  

En stor mängd patienter behöver lång rehabilitering efter att ha varit sjuka i covid-19, enligt Gunilla Kjellby-Wendt och Åsa Nilsson Lundgren från Sahlgrenska Universitetssjukhusets rehabiliteringsteam.

Tappa funktion

Deras team sätter in åtgärder redan när en patient ligger på intensivvårdsavdelningen.

– Det gäller att se till att du som patient inte tappar onödigt mycket funktion. Därför finns det fysioterapeuter inne som har hand om rörlighetsträning, styrketräning, säger Gunilla Kjellby-Wendt och fortsätter:  

– Vi såg också att det var viktigt med lägesändringar och här hjälper all personal till. 

För att patienter ska få så goda förutsättningar som möjligt påbörjas rehabiliteringen redan när personen är nedsövd. 

– Även när du är sövd så kan vi ha en sängcykel och cykla i en säng, säger Gunilla Kjellby-Wendt.

Trappa upp träningen

Teamet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset trappar upp träningen så snart det är möjligt för patienten. 

– Rehabiliteringen går ju ut på att inte tappa kroppens funktioner, när du går vidare i vårdens väg och skrivs ut från IVA har vi givit dig som patient så bra förutsättningar som möjligt. 

De jobbar även med att hitta rätt rehabilitering för när man kommer hem.

– Det som har varit glädjande för oss är att vi har sett att man har mindre problem än vad vi förväntade oss i den situationen. Många har fortfarande problem, men många kan också fortsätta träna hemma och fortsätta med lättare fysisk aktivitet ett par månader efter utskrivning, säger Åsa Nilsson Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.