• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Foto: SVT

Reinfeldt bemöter kritiken

Publicerad

Statsministerns uttalande mötte skarp kritik. Till SVT förklarar nu Fredrik Reinfeldt vad han menade när han uttryckte sin förståelse för att Ryssland agerar i Ukraina.

– Utgångspunkten för att förstå det här är att det i Ukraina finns en ryskspråkig del som etniskt ser sig som ryssar. Men det förändrar inte att Rysslands beteende är förkastligt. Man måste hålla isär det, säger statsministern när han besökte Gomorron Sverige för att diskutera det allt oroligare läget i Europa.

Det var i en intervju med Ekot som Reinfeldt gav kommentaren som fick skarp kritik då han sa att det ”i någon mån är förståeligt att Ryssland agerar på rysk minoritets oro på Krim och i Östra Ukraina”.

Uttalandet, menar Reinfeldt, är sådant som också USA:s president Barack Obama sagt till president Putin och vad företrädare för EU-parlamentet sagt. Han menar att man måste förstå omständigheterna i konflikten mellan Ryssland och Ukraina för att kunna lösa den.

”Raserar det vi försökt bygga upp”

Reinfeldt betonade att det är den ukrainska regeringens ansvar att förhindra konflikter mellan olika minoritetsgrupper i landet och skapa ett inkluderande samhälle.

Statsministern uttryckte sin ”djupa oro” över den upptrappade spänningen, framförallt över det faktum att Putin nu skaffat sig mandat att agera i hela Ukraina.

– Vi kan inte ha den här typen av beteende, det raserar vad vi försökt bygga upp vad gäller säkerhetsstrukturer i Europa efter Kalla kriget för att säkerställa att konflikter av det här slaget inte ska leda till okontrollerad utveckling, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till SVT:s Gomorron Sverige.

Rysk ståndpunkt

Reinfeldt är förundrad över Putins agerande då han menar att det varit en rysk ståndpunkt att inte blanda sig i andra länders inre angelägenheter.

Han säger att man måste fortsätta använda diplomati och sätta och politiskt tryck på Rysslands regering för att de ska dra sig tillbaka från Ukraina.

– Vi accepterar inte det här brottet mot hur vi ska agera gentemot varandra kopplat till den internationella rätt vi följer, säger han.

När utrikesminister Carl Bildt besökte söndagens Agenda gav han uttryck för att inte riktigt hålla med statsministern angående oron mellan de olika folkgrupperna i Ukraina.

– I ett längre perspektiv kan det vara så men jag tror inte att det här har med den saken att göra. Det här är relaterat till att president Janukovytj flydde. Det uppfattades som en ny situation men det förändrade ingenting i den ryska minoritetens ställning.

Se intervjun med Carl Bildt där han bland annat kommenterar Reinfeldts uttalande här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet