Fredrik Reinfeldt och Tobias Billström. Foto: Scanpix

Reinfeldt går emot Billström om invandring

Uppdaterad
Publicerad

Den moderate migrationsministern Tobias Billström hävdade i ett utspel i fredags att volymen av invandrare bör minskas. I dag dömde Fredrik Reinfeldt helt ut Billströms uttalande.

– Det kan inte vara utgångspunkten. Invandring berikar Sverige. Det är ett väldigt viktigt värde att människor kan komma till Sverige, och det har betytt mycket för Sveriges utveckling, sa Fredrik Reinfeldt i dag.

Har väckt kritik

Migrationsminister Tobias Billströms uttalande har väckt uppståndelse och kritik. Billström leder moderaternas arbetsgrupp som ska att se över invandringsfrågorna. Och Billström var i söndagens upplaga av SVT:s ”Agenda” tydlig med utgångspunkterna.

– Vi kan se att det finns ett utrymme för en diskussion kring hur man kan påverka volymerna av dem som kommer till Sverige och samtidigt värna asylrätten. Och det tror jag att den här arbetsgruppen behöver lägga ned rätt mycket tid på att diskutera.

”Vill bli balanserande röst”

I dag var statsminister Fredrik Reinfeldt tydlig med att han inte håller med Tobias Billström vad det gäller åsikten att antalet asyl- och anhöriginvandrare måste minskas.

– I partistyrelsens uppdrag till den här arbetsgruppen så pratar vi inte på det sättet. Invandring berikar Sverige och ett ansvarsbärande parti som Moderaterna vill bli en balanserande röst mellan de som aldrig ser några problem och de som aldrig ser andra människor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.