Foto: TT

Reinfeldt: Jag var inte informerad

Uppdaterad
Publicerad

Efter en dryg timmes utfrågning av statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i KU sammanfattade utskottets ordförande den övergripande frågan om regeringen brutit mot konstitutionen lite kryptiskt. – Vi har lite grand att fundera på i den här saken, sade Peter Eriksson (MP).

Statsministern fick flera gånger under utfrågningen frågan om han blivit informerad på förhand om Vattenfalls planerade köp av holländska energibolaget Nuon.

Gång på gång svarade han nej om han och före detta näringsministern Maud Olofsson (C) pratat om köpet.

Vattenfalls Nuon-köp

– Nej. Jag var inte informerad om detta, svarade Reinfeldt.

– Jag nåddes om information av detta efter att det blivit offentligt. Såvitt jag vet genom mediauppgifter.

I en anteckning som gjorts på Näringsdepartementet uppges statsministern vara informerad inför affären. Flera ledamöter i KU ställde frågor om varför det i så fall gjorts en anteckning om detta.

Beredning har brustit

– Människor är människor och det begås absolut felaktigheter. Av dessa måste man lära sig och utvecklas, svarade Reinfeldt (M) som än en gång underströk att han inte visste något på förhand.

-Här finns uppgifter som inte återspeglar vad som hände i det här fallet, sade han.

Beredningen av affären har brustit, konstaterar han. Det skulle ha skett en gemensam beredning mellan finansdepartementet och näringsdepartementet. Men det finns inga dokument som visar att den har avslutats.

Att rutinerna inte följts kan förklara varför statsministern inte informerades om affären på förhand, menar Reinfeldt (M).

– Efter detta har också riktlinjerna skärpts.

”Svårt spå utveckling”

När affären offentliggjordes våren 2009 riktades ingen kritik från politiska motståndare, enligt vad statsministern kan minnas. Han får kortfattat redogöra för det som fick värdet på Vattenfalls investering att sjunka snabbt: Kort efter köpet av Nuon började USA bryta skiffergas, vilket sänkte världsmarknadspriserna på kol i Europa. Tyskland byggde samtidigt kraftigt ut sin solenergi.

– Denna händelseutveckling var vid tillfället svår att spå, förklarade Reinfeldt (M).

Tidigare näringsminister Maud Olofsson (C) har inte velat komma till KU. Flera av frågorna som statsministern fick under utfrågningen handlade om just henne.

– Fanns det samarbetssvårigheter mellan er? frågade ordföranden Peter Eriksson (MP).

Men den frågan fick inget svar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls Nuon-köp

Mer i ämnet