Foto: Scanpix

Reinfeldt kritiserar EP-ledamöter

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt är kritisk till att svenska EU-parlamentariker röstar för ökade EU-utgifter, samtidigt som deras partier hemma har en annan linje.

–De har naturligtvis sin fulla rätt att representera vilka uppfattningar de vill, men det blir förvirrande när de representerar partier som i Sveriges riksdag och i EU-nämnden företräder en helt annan uppfattning, säger Reinfeldt.

Han läste i riksdagen upp hur de svenska EU-parlamentarikerna röstade den 23 oktober när de skulle ta ställning till EU-parlamentets linje när det gäller EU:s långtidsbudget.

Röst för höjd avgift

Socialdemokraten Göran Färm, som även är de europeiska socialdemokraternas budgetansvarige, folkpartisten Cecilia Wikström och centerpartisten Kent Johansson röstade för betydligt högre utgiftsnivåer än vad regeringen och oppositionen i riksdagens EU-nämnd vill ha.

EU-parlamentets linje kan leda till att den svenska EU-avgiften ökar med 10 miljarder kronor.

Övriga svenska socialdemokrater i EU-parlamentet och folkpartisten Olle Schmidt lade ned sina röster, i stället för att rösta nej.

Samtidigt kräver alla partier i riksdagens EU-nämnd att Reinfeldt i förhandlingarna om långtidsbudgeten pressar ned utgiftsnivåerna och försvarar den svenska rabatten på EU-avgiften.

Socialdemokraterna anser att det inte borde vara så svårt att få behålla rabatten.

Slopade rabatter

Reinfeldt pekar på att han vid förra veckans misslyckade EU-toppmöte om långtidsbudgeten fick höra EU-parlamentets talman Martin Schulz hänvisa till parlamentets resolution om en expansiv EU-budget med slopade rabatter för bland andra Sverige.

–Sedan när jag tittar på röstprotokollet så visar det sig att den socialdemokratiske budgetansvarige röstat för detta och också flera andra (svenska) ledamöter, i skarp konflikt med vad som redovisas här i riksdagen, säger Reinfeldt.

Fakta: Budgetprocessen

  • EU ska anta en långtidsbudget för 2014-2020.
  • EU-ländernas ledare misslyckades med att komma överens i förra veckan.
  • Nytt försök görs vid ett annat toppmöte, sannolikt i februari.
  • EU-parlamentet måste därefter godkänna långtidsbudgeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.