Fredrik Reinfedlt Foto: SVT

Reinfeldt: Sänkt a-kasseavgift för 2,3 miljoner

Uppdaterad
Publicerad
Fredrik Reinfeldt presenterade nya jobbsatsningar vid en presskonferens i Visby i dag.

Fredrik Reinfeldt inledde sitt tal med att säga att han värmt upp inför dagen genom att kolla på klipp fårn SVT:s Öppet arkiv.

– Det var bilder från 1993 och 2003, jag uppträder i något som måste ha varit den förskräckligaste skjorta jag äger – och ser faktiskt ganska trött ut. Men bortser man från det så ser det ganska bra ut. Någon sade att det här aldrig kan bli större, det var tio år sedan, sade han.

Han fortsatte sedan tala om det som Moderaterna anser kommer att bli den viktigaste frågan i valrörelsen nästa år, nämligen jobben.

Han presenterade en ny satsning mot ungdomsarbetslösheten.

Kostnaderna att ha en ung person anställd kommer enligt Reinfeldt att minska från 21.000 till under 9.000 kronor per månad, bland annat genom sänkningar av arbetsgivaravgiften.

Avtal täcker jobbpakt

Fredrik Reinfeldt påminde om att han för ett år sedan lanserade en jobbpakt i Almedalen, där unga mellan 15 och 24 år ska kunna kombinera jobb med utbildning.

Under året har en rad branschavtal slutits och andra håller på att förhandlas, sade moderatledaren, och nämnde bland annat avtal inom handeln och inom hotell- och restaurangbranschen.

Avtalen bedömer Reinfeldt täcka ungefär 25 procent av de 30.000 jobb som regeringen hoppas kommer att omfattas.

”Vi gör vår del”

– Detta har nu kommit så långt att vi avser att göra vår del, sade Reinfeldt.

Regeringens del är bland annat ett handledarstöd på 2.500 kronor i månaden till arbetsgivarna under ett års tid.

Dessutom, tillade Reinfeldt, får de en subvention på lönesidan genom att arbetsgivaravgiften minskas.

Det innebär, enligt moderatledaren, att en anställning som kostar nästan 21.000 kronor i månaden kommer att kosta under 9.000 kronor för en ung person på ett så kallat ya-jobb, som blir det nya namnet.

Ya står för yrkesintroduktionsanställningar.

Enligt moderatledaren har EU-kommissionen tittat på förslaget och gett klartecken. Därmed kan förslagen genomföras vid årsskiftet, berättade Fredrik Reinfeldt, som särskilt tackade kommissionen för att så snabbt ha behandlat frågan.

”Aktivitetsförbudet” försvinner

Reinfeldt sade också att regeringen redan i morgon torsdag kommer att föreslå att det så kallade aktivitetsförbudet tas bort för unga som söker jobb. Därmed ska det finnas relevant stöd från Arbetsförmedlingen till alla från den första arbetslösa dagen.

Sänkt avgift till a-kassan

Ytterligare ett förslag, som presenterades av statsministern vid presskonferensen, är att de kritiserade, differentierade a-kasseavgifterna tas bort, vilket innebär att 2,3 miljoner löntagare får sänkt a-kasseavgift.

Att differentieringen i a-kassan nu tas bort kostar 2,9 miljarder kronor 2014, 2,8 miljarder 2015, 2,2 miljarder under 2016 och 1,9 miljarder kronor 2017.

Förslaget om lönesubvention och handledarstöd kostar runt 0,4 miljarder kronor per 5.000 yrkesintroduktionsanställningar (ya-jobb). Vad slutnotan hamnar på beror på hur många ya-jobb det blir.

Tal och utfrågning i SVT

Fredrik Reinfeldt sade också att han kommer att fokusera på jobben i kvällens tal, ett tal som sänds direkt av SVT, både i tv och på webben. Talet börjar klockan 19 och sänds i SVT 2 och på SVT Play.

– Jag kommer att säga många komplicerade saker i kväll, men jag tror att människor också uppskattar att få höra något om saker som betyder något, säger Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt frågas även ut av Erik Blix i programmet Debatt Almedalen som sänds i SVT 2 klockan 20.  Även detta program sänds direkt på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2013

Mer i ämnet