Reinfeldt talar för rekordpublik i Almedalen. Foto: Scanpix

Reinfeldt slog publikrekord i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Statsministerns tal slog publikrekordet i Almedalen – och lockade fler besökare än Olof Palme gjorde inför valet 1982. KD-ledaren Göran Hägglund ligger än så länge sist i listan över publiksiffror.

Cirka 5800 besökare lyssnade på plats i Almedalen till Fredrik Reinfeldts tal, enligt Region Gotlands beräkning. Inför valet 1982 lockade Socialdemokraternas dåvarande ledare Olof Palme över 5000 besökare, vilket har ansetts som publikrekord, men då skötte partierna själva räkningen.

Mellan 2002-2011 har polisen skött publikräkningen, men ansvaret togs över av Region Gotland förra året.

Almedalen 2013

– Det här är den högsta siffran jag har sett under de 19 år jag har arbetat med Almedalsveckan, säger Karin Lindvall, koordinator för Almedalsveckan till SVT Nyheter.

Dels kan den höga siffran ha att göra med gynsamt väder, mitt i veckan då många är kvar och att det handlar om statsministern, menar Lindvall.

Hägglund lockade minst

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglunds tal attraherade det lägsta antalet besökare, 2700 personer.

Förra året, hade Kristdemokraterna dock en mycket mer blygsam siffra på 800 personer.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt slog Hägglund med 100 personer och sågs av 2800 besökare under sitt tal, vilket var ett rejält lyft från förra årets siffra på 1750 besökare.

Svår uppgift för Löfven

Under måndagen såg 3300 personer Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson tala i Almedalen, som tredubblade siffran från förra året på 1000 personer.

På tisdagen hade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin hade en besöksskara på 3800 personer, förra året sågs språkröret Åsa Romsons tal av 2950 personer.

I kväll talar Folkpartiets partiledare Jan Björklund, Centerpartiets Annie Lööf talar på lördagen och S-ledaren Stefan Löfven får en svår uppgift att slå Reinfeldts rekordsiffror på Almedalsveckans sista dag på söndag, då det ofta är så att många har åkt hem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet