Foto: SVT

”Tunnelbanan ska byggas ut snabbare”

Publicerad

SVT följer Reinfeldts sommartal, men statsministern har redan innan talet avslöjat bland annat att han vill höja trängselskatterna i Stockholm för att finansiera en utbyggnad av tunnelbanan till Nacka.

13:35 – Reinfeldt avslutar sommartalet med att säga sig vara övertygad om att Moderaterna och Alliansen kommer att vinna nästa val, mot ”den tysta oppositionen”.

13:33 – ”Jag är glad att tacka ja till inbjudan från Annie Lööf. Vi ska sätta oss ner och arbeta. Låt oss också prata idéer, låt oss ha ett idékonvent och låt oss formulera en egen valkommité. Jag tycker också vi ska driva valrörelsen tillsammans med våra allianskollegor.”

13:32 – ”Vi förbereder oss och informerar väljarna i förväg. Jag vill att vi nu också förbereder oss för att vinna valet 2014.”

13:31 – ”Var är beskeden om kärnkraften?”, ”Var är beskeden om inkomstskatterna?” och ”Var är beskeden om sjukförsäkringen?”. Man måste ge konkreta besked och vi kommer att kräva att de gör det.

13:29 – ”Kvinnor säger ibland om män: det vore bra om män talade lite mindre, eller kanske inte sa något alls. Det skulle upprätthålla illusionen om att det fanns något intressant att vänta. Jag vet inte vem Stefan Löfvén har lyssnat på. Han har ägnat sig åt att inte säga någonting vettigt”.

13:26 – Reinfeldt pratar om oppositionen. Han menar att de är oförberedda. En liten bebis hörs under inspelningen – Reinfeldt menar att det är just så oppositionen kommer att låta framåt valet, och lockar fram skratt ur publiken.

13:24 – ”Jag tror att tunnelbana innebär ökade möjligheter för människor, att komma till stan, till jobbet, till kompisar”. Reinfeldt beskrev linjens dragning via östra Södermalm. ”Den kan till och med vara klar någonstans runt 2030. Vi vill göra det snabbare – och vi vill ha mer bostäder i Stockholmsregionen”. Reinfeldt säger sig också vara beredd att gå in och finansiera den nya tunnelbanesträckningen. Han vill också öka trängselskatteavgifterna för att finansiera tunnelbaneprojektet.

13:22 Statsministern skojar om tunnelbanans olika linjer. ”Den blå linjen har längre stationer än de andra”. Vi ska bygga mer tunnelbana.

13:21 – Reinfeldt menar att det tar tid innan man märker av förändringarna, exempelvis i skolan.

13:20 – ”På lönen läggs andra kostnader, och där kan vi göra mer för att sänka kostnaderna för arbetsgivarna.”

13:19 – ”Vi har satsat i varje budget för att hjälpa människor att komma in i arbetslivet. Vi ser till att arbetsgivare får kraftiga rabatter när de anställer människor som varit utanför arbetsmarknaden en lång tid.”

13:17 – ”Reinfeldt talar om att alla ska ha en chans på arbetsmarknaden, även de som är sjuka några år, eller de som inte är topputbildade. Det är inte som Stefan Löfvén säger att vi behöver mer efterfrågan.”

13:16 – ”Vill sänka bolagsskatten för att konkurrera med andra länder, eftersom många bolag lägger sina verksamheter i andra länder. ”Det bidrar till bättre förhållanden för företagande i Sverige”.

13:15 – ”Vi tog över luftslott 2006” säger Reinfeldt.

13:13 – Reinfeldt menar att vi har bra köpkraft i Sverige, och att folk känner att det lönar sig att jobba.

13:08 – ”Vi vill ersätta diktatur med mångfald och demokrati.” Vad som följer efter Assad-regimen vet ingen idag. Det spelar roll för hur det ser ut i Syrien idag. Vi ger över 110 miljoner i stöd för situationen i Syrien.

13:05 – Reinfeldt börjar med att berätta om hur han samtalat med många personer med irakisk bakgrund. Cirka en procent av befolkningen i Sverige har anknytning till Iran, enligt Reinfeldt. Cirka 45.000 personer i Sverige har anknytning till Syrien. ”Det kommer nu mer än 200 syrier i veckan till Sverige och vi vet inte alls var det här kommer att sluta. Det är en bankrutt statsledning. De skickar stridsvagnar mot sin egen befolkning och det är totalt oacceptabelt.

13:04 – Statsminister Fredrik Reinfeldt introduceras och går upp på scen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer