Reinfeldt tänker sig arbetsliv till 75 år

Uppdaterad
Publicerad

Den allmänna bilden av en pensionsålder på 65 år är ett problem, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M). I en intervju för Dagens Nyheter skissar han ett arbetsliv som kan sträcka sig till 75 års ålder, för att pensionen ska ge den standard vi önskar.

Statsministern sade senare under dagen vid en pressträff att han vill ”rita om den mentala kartan” för hur länge var och en av oss kan förväntas vilja arbeta upp i åren. Forskare säger till mig, sade han, att hälften av dem som föds i dag kommer att leva tills de blir hundra år.

-Det är ett helt nytt Sverige. Låt oss börja med att ta in vad Sverige håller på att bli och diskutera hur morötter ska se ut som uppmuntrar att arbeta längre. Först senare är jag beredd att börja diskutera konkreta regelförändringar, säger Reinfeldt.

Studiestöd efter 54 år

För att orka jobba så länge som till 75 år kanske man måste vara beredd att byta karriär, menar Reinfeldt, och gläntar på dörren i intervjun med DN, om möjligheten att få studiestöd även efter 54 år.

-Man får möjligen titta på det, säger han.

Fredrik Reinfeldt tror att 55-åringar blir betydligt mer attraktiva på arbetsmarknaden om arbetsgivaren har förväntningar på att de tänker jobba 20 år till, i stället för att börja trappa ner om fem-sex år.

”Inte ett trolleri”

Han menar att människor måste vara beredda att försörja sig själva betydligt längre upp i åren än i dag.

-Pensionssystemet är inte ett trolleri. Det är en välfärdsambition som bygger på stor omfördelning och i grunden på människors eget arbete. Om människor tror att vi kan leva allt längre och korta ner vårt arbetsliv, då kommer pensionen att bli lägre. Och då är frågan, är människor beredda till det? Det tror jag i stor utsträckning att människor inte är, säger statsministern i intervjun.

TT

Pensionsåldern variera med utbildning

När människor går i pension hänger i hög grad ihop med utbildningsnivå, visar en rapport från Pensionsmyndigheten.

• Bland personer med bara förgymnasial utbildning är den genomsnittliga pensionsåldern 61,7 år.

• För personer med treårig gymnasieutbildning är den 62,9 år.

• Människor som har eftergymnasial utbildning på tre år eller längre går i pension vid 63,5 år och människor med forskarutbildning går i genomsnitt vid 65 års ålder.

• Genomsnittsåldern då förvärvsarbetande lämnar arbetslivet är drygt 63 år.

Under de senaste 15 åren har utträdesåldern ökat med ungefär ett år.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.