Reinfeldt till angrepp mot SD

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt sågar Sverigedemokraternas nya kommunikationsplan, vilket SD tolkar som försök att rädda opinionssiffror.

-Vi har på alla sätt argumenterat mot och konfronterat Sverigedemokraterna. Det är ett av de svåraste problem som finns att hantera. Har de kommit in i ett parlament är de svåra att få ut, sade Reinfeldt (M) när han mötte studenter på Stockholms universitet.

Reinfeldts skarpa kritik var svar på en fråga om varför partiet inte konfronteras och om de har en vågmästarroll. Reinfeldt avfärdade SD:s nya kommunikationsplan och besked om att plocka bort SD-företrädare som uttrycker sig oacceptabelt.

–De lyssnar på djungeltrummorna på internet, där finns de enkla svaren, rätt gapigt framförda, där görs jobbet, sade Reinfeldt. Han hävdade att det är där missnöjespartiet SD hämtar sin näring och driver sin verkliga politik.

–Det ni ser i riksdagen är en förfinad form i kostym, men budskapet finns på internet, där finns fotsoldaterna.

Det går, enligt statsministern, inte att lösa något genom att prata eller samarbeta med SD.

SD-ledaren Jimmie Åkesson är förvånad över Reinfeldts hätska ton.

-Jag tror att det hänger ihop med att Moderaterna i flera mätningar tappar rätt kraftigt till oss just nu. Det är väl ett sätt för honom att bemöta det, säger Åkesson.

Fakta: SD:s nya kommunikationsplan

Några punkter ur planen:

* Partiet ska förnya den egna självbilden.

* SD är ”inte längre ett litet marginaliserat parti som aldrig får komma till tals.”

* Sverigedemokrater ska uppfattas som ”vinnare” med ett engagemang ”byggt på omtanke, gemenskap och kärlek”.

* Målgrupper är främst konservativa arbetare, kvinnor och förstagångsväljare. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.