Elpriset nådde toppnivå – så sänker du elräkningen

Uppdaterad
Publicerad

Elen nådde historiska nivåer i södra Sverige på måndagseftermiddagen. Efter klockan 16 nåddes en historisk pristopp på 6:46 kronor per kilowatttimme i de två södra elområdena.

Sverige är indelat i fyra energiområden och just nu är det de som har rörliga elpriser södra områdena som får ta den största smällen. I de två sydligaste områdena, som omfattar alla tre storstäderna, kostade elen 6,46 kronor mellan klockan 16 och 17 på måndagen.

– Vi får gå tillbaka till vintern 2009-2010 för att se liknande nivåer, säger Stina Johansen, pressansvarig vid elbörsen Nord Pool.

I morgon, tisdag, dämpas priset i de två södra områdena och toppen ligger på 4,63 kronor.

I de två nordligaste områdena stiger istället priserna under tisdagen. Där ligger toppen på 2,75 kronor på tisdagsförmiddagen.

Orsakerna till de höga elpriserna är flera. Det är ovanligt kallt för årstiden, förbrukningen skjuter i höjden och dessutom är vindkraftproduktionen låg, både i Sverige och grannländerna.

Tusenlappar skiljer från förra året

Elpriserna har stigit sedan i somras och året kommer att bli exceptionellt, säger Thomas Björkström, vd för Konsumenternas energimarknadsbyrå.

– Om man jämför med förra året får man räkna tusenlappar, säger Thomas Björkström i SVT:s Morgonstudion.

Samtidigt finns det flera sätt att dra ned sina kostnader, och det handlar inte bara om att se över sitt elavtal.

– Jag har kallt hemma, kallare än vanligt, säger Thomas Björkström.

I klippet ovan får du veta hur mycket förbrukning du kan spara genom att sänka inomhustemperaturen med en grad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.