Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör elanalytikern Johan Sigvardsson om de höga nivåerna: ”Jag skulle inte binda elpriset nu”. Foto: Janerik Henriksson/TT, Braastad, Audun/NTB

Rekorddyrt att binda elpriset – fyra gånger dyrare än i fjol

Uppdaterad
Publicerad

Om du vill ha ett förutsägbart elpris det kommande året får du öppna plånboken rejält. Att binda sitt elpris är just nu rekorddyrt. För en lägenhet med normalförbrukning landar månadsräkningen på över 850 kronor – en villaägare får betala det tiodubbla.

Den här veckan har elpriset i södra Sverige stuckit iväg – över 5 kronor per kilowattimme, exklusive skatter och påslag. Det är den högsta nivån sedan avregleringen av elmarknaden på 1990-talet. I norr kostar elen en spottstyver i jämförelse.

Genom elbörsen påverkas priserna i Sverige av vad som händer på kontinenten. Just nu spelar Tyskland en avgörande roll, säger Fredrik Beskow, marknadsanalytiker vid Energimarknadsinspektionen. Landet är mycket beroende av rysk naturgas och leveranserna från Ryssland har den senaste tiden strypts.

– Då behöver Tyskland ersätta gasen med något annat kraftslag, och då har efterfrågan på el gått upp, säger Beskow.

Andra faktorer som påverkar priset just nu är vädret. Är det blåsigt ökar exempelvis utbudet på grund av vindkraften. Höga temperaturer kan också påverka kärnkraftsproduktionen i Sydeuropa negativt.

Så dyrt blir det

För den som tänkt binda elpriset är det just nu rekorddyrt. Det visar färska augustisiffror från myndighetssajten Elpriskollen som SVT tagit del av.

För en lägenhet i det sydligaste elprisområdet kostar ettåriga elprisavtal i snitt 5,15 kronor. Räknar man med en förbrukning på 2 000 kWh per år landar elräkningen på 850 kronor i månaden.

För en villa i samma område är priset 4,99 kronor per kwh. Har hushållet en förbrukning på 20 000 kWh per år, till exempel på grund av att huset är eluppvärmt, landar månadskostnaden på över 8 000 kronor.

Bolagen slopar fastpris

Många elbolag har på senare tid slutat erbjuda fastprisavtal. Sedan början av 2021 har antalet bolag som erbjuder fastpris nästan halverats.

Skälet kan vara den stora osäkerheten på marknaden, framhåller Fredrik Beskow.

– Risken finns att det blir för dyrt att teckna ett avtal, så att ingen tecknar det. Eller så lägger man sig på ett lägre pris och då kan företaget förlora pengar på det.

Ett av de företag som övergett fastprisavtalen är Bixia.

– Det går inte att hantera den här volatiliteten för de allra flesta bolag, säger Johan Sigvardsson, analytiker på företaget.

– Vi äger ingen elproduktion och vi har inte kapaciteten att hantera de svängningar som är på marknaden just nu.

Fakta

Fast elpris för villor

Beräknad förbrukning 20 000 kwh/år. Priset för ett år sedan inom parantes.

SE1: 2,51 kronor/kwh (0,75)

SE2: 2,52 kronor/kwh (0,75)

SE3: 3,62 kronor/kwh (0,80)

SE4: 4,99 kronor/kwh (1,10)

Genomsnittspris i augusti hos de elbolag som erbjuder ettåriga fastprisavtal. Inklusive moms och elbolagens påslag. Energiskatten ingår numer i elnätsavgiften. Källa: Elmarknadsinspektionen/Elpriskollen

Fast elpris för lägenheter

Beräknad förbrukning 2 000 kwh/år. Priset för ett år sedan inom parantes.

SE1: 2,67 kronor/kwh (0,91)

SE2: 2,68 kronor/kwh (0.91)

SE3: 3,81 kronor/kwh (0,95)

SE4: 5,15 kronor/kwh (1,26)

Genomsnittspris i augusti hos de elbolag som erbjuder ettåriga fastprisavtal. Inklusive moms och elbolagens påslag. Energiskatten ingår numer i elnätsavgiften.

Källa: Elmarknadsinspektionen/Elpriskollen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.