Bilar från olika taxibolag. Foto: Scanpix

Historiskt få rån mot taxichaufförer

Uppdaterad
Publicerad

Övervakningskameror och färre kontanter i bilarna har lett till att antalet taxirån gått ner rejält de senaste åren – från 140 toppåret 2000 till rekordlåga 21 rån hittills i år.

-Vi blev ju oroade på 90-talet när vi såg hur våld, hot och antalet rån mot taxichaufförer ökade. Därefter har vi jobbat med förebyggande åtgärder och det har gett resultat, säger Thomas Winskog, Taxiförbundets förbundsdirektör, till SVT Nyheter.

Bland åtgärderna finns säkerhetskameror i bilarna, minimal kontanthantering, men även att våld mot taxichaufförer jämställs med våld mot poliser.

-Sammantaget är det här ett mycket  bra åtgärdspaket, säger Winskog.

80-talet var tämligen lugnt, sedan skenade utvecklingen och år 2000 begicks 140 taxirån i Sverige. Därefter, för första gången, kom en långsiktig nedåtgående trend med rekordfå 21 taxirån hittills i år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.