”Min uppfattning är att det inte avlastar vårdcentralerna riktigt lika mycket som nätläkarbolagen säger”, säger allmänläkaren Magnus Isacsson. Foto: Håkan Claesson/Janerik Henriksson/TT

Lyft för privata vårdappar i krisen – kan ge rekordhög nota

Uppdaterad
Publicerad

Under coronakrisen har allt fler valt att söka vård digitalt för att undvika smittsamma situationer, bland annat hos privata vårdappar. Det har fått regionernas kostnad för de privata vårdapparna att öka rejält, vilket oroar redan ekonomiskt tyngda regioner.

Hittills i år har digitala vårdtjänster från privata appar kostat regionerna minst 330 miljoner kronor, enligt nya siffror som SVT Nyheter tagit del av. Fortsätter det i samma takt blir slutnotan för 2020 närmare en miljard, vilket vore en dubblering jämfört med tidigare år.

”Ser en dubblering”

Att kostnaderna för de privata vårdapparna ökar är kännbart för flera regioner som redan är under ekonomisk press. Malena Ranch, ordförande i vårdstyrelsen i Region Uppsala, välkomnar den digitala utvecklingen men är också oroad över de ökande kostnaderna. 

Coronapandemin

– Jämfört med förra året ser vi en dubblering fram till maj och vi tror att det här kommer öka mer eftersom det finns en eftersläpning, säger Malena Ranch om de fakturerade kostnaderna till Region Uppsala.

Eftersom många regioners ekonomier är hårt ansträngda i spåren av coronakrisen är denna kostnad kännbar, även om den är en mindre del av den totala vårdkostnaden, säger Ranch.

Kluven syn på privata aktörer

Flera regioner har försökt skapa egna appar och andra digitala lösningar. De har ökat i popularitet under corona-epidemin men från en låg nivå, och kan ännu inte på allvar konkurrera med de privata alternativen.

Inom den offentliga vården är synen på de privata aktörerna kluven. Att patienter med symptom av Covid-19 inte oanmält uppsöker sin vårdcentral är positivt, säger allmänläkaren Magnus Isacson på Tensta vårdcentral i Stockholm. Men han är samtidigt kritisk till kostnadsökningen för den privata digitala vården. ​

– Min uppfattning är att det inte avlastar vårdcentralerna riktigt lika mycket som nätläkarbolagen säger. Jag tror att det hade avlastat mer om vi hade fått pengarna till vårdcentralen, säger Magnus Isacsson.

Önskar direkt telefonkontakt

Isacsson, som också är ordförande i Svensk förening för allmänmedicin (SFAM), önskar att oroliga patienter istället vänder sig över telefon direkt till sin vårdcentral. På så vis skulle pengarna som gick till nätdoktorerna istället kunnat gå till vårdcentralerna och patienten få en mer sammanhållen vårdkontakt.

Den marknadsledande vård-appen Kry skriver i en kommentar till SVT att man inte tror att den ökade användningen ökat det totala trycket på vården, och att det finns stora samhällsvinster med att göra vissa behandlingar digitalt.

Så mycket har privata vårdapparna kostat regionerna

Siffrorna visar kostnaderna för januari-maj 2020 (helår 2019 inom parantes)

Stockholm 130,6 mkr (204,3 mkr)

Uppsala 13,6 mkr (22,4 mkr)

Södermanland 3,7 mkr (2,4 mkr)

Östergötland 12,8 mkr (19,2 mkr)

Jönköping 6,9 mkr (8,2 mkr)

Kronoberg 3,7 mkr (6,0 mkr)

Kalmar 4,1 mkr (6,1 mkr)

Gotland 1,4 mkr (2,2 mkr)

Blekinge 2,8 mkr (4,4 mkr)

Skåne 44,1 mkr (68,4 mkr)

Halland 7,6 mkr (12,5 mkr)

Västra Götaland 57,3 mkr (89,9 mkr)

Värmland 7,7 mkr (12,3 mkr)

Örebro 7,6 mkr (11,5 mkr)

Västmanland 7,0 mkr (12,6 mkr)

Dalarna 5,4 mkr (8,8 mkr)

Gävleborg 5,6 mkr (8,8 mkr)

Västernorrland 4,5 mkr (6,3 mkr)

Jämtland 2,2 mkr (3,7 mkr)

Västerbotten 4,3 mkr (6,5 mkr)

Norrbotten 3,8 mkr (5,9 mkr)

Källor: SKR (2019), Region Sörmland och Region Jönköping som faktureringen går genom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet