Foto: Scanpix

Rekordlåga utsläpp av växthusgaser

Uppdaterad
Publicerad

Fyllda vattenmagasin, dålig konjunktur och bränslesnålare fordon har gjort att utsläppen av växthusgaser är rekordlåga. Totalt har utsläppen minskat 20 procent sedan år 1990.

I dag presenterade Naturvårdsverket nya siffror som visar att utsläppen av växthusgaser minskade med 5 procent mellan år 2011 och 2012 och uppgår nu till 58,3 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

Det är den lägsta noteringen sedan basåret 1990. Och totalt har utsläppen minskat 20 procent sedan år 1990, enligt preliminära data.

Enligt Maria Liden på Naturvårdsverket finns det tre huvudanledningar till minksningen.

– Den regniga sommaren gjorde att våra vattenmagasin fylldes på, den totala trafiken på vägarna har minskat och det i kombination med en dålig konjunktur har gjort att våra utsläpp har minskat, säger Maria Lidén, samordnare internationell klimat- och luftrapportering på Naturvårdsverket.

Svag konjunktur bidrar

Ja, sommarsemestern regnade ju bort och det gjorde att vi har en god tillgång på vattenkraft som inte ger några direkta utsläpp av växthusgaser.

Totalt har utsläppen från energisektorn minskat med 5 procent mellan 2011 och 2012. Samtidigt har utsläppen från vägtrafiken minskat med 4 procent.

Och det av tre anledningar, antalet fordon på vägarna är färre, bilarna är mer bränslesnåla och vi har mer biobrsänsle i tankarna. Ett dåligt år för de tunga industrierna har också gjort sitt till.

Utsläppen från industrin har minskat med 8 procent mellan 2011 och 2012. Minskningen beror främst på utsläppsminskningar inom järn- och stålindustrin, pappers- och massaindustrin samt kemikalieindustrin vilket beror på den svaga konjunkturen och vikande exportsiffror.

Högre mål kan nås

Redan nu har Sverige alltså uppnått EU:s mål att minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent till 2020, men Sverige har ett högre mål, minus 40 procent till 2020;  för den del av utsläppen som är från källor utanför EU:s handel med utsläppsrätter.

– Enligt de prognoser vi har gjort ser vi ut att kunna nå också det svenska målet. Detta dock under förutsättning att en del av utsläppsminskningarna görs i andra länder. Utsläpp som vi sedan kan tillgodoräkna oss, säger Pelle Boberg, klimathandläggare på Naturvårdsverket.

Tidigare har Naturvårdsverket presenterat utsläppstatistiken väldigt sent på året, vilket har mötts av en del kritik.

– Vi ville möta efterfrågan på den här statistiken och vi har därför utvecklat nya modeller så att vi redan nu kan ge preliminära siffror i alla fall, säger Maria Lidén.

De slutgiltiga siffrorna kommer fortfarande att presenteras i slutet av året.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.