Britten Tomas Spragg Nilsson kom till Sverige för ett par år sedan. Om knappt ett år kan han ansöka om svenskt medborgarskap, men innan dess ska han försöka uppfylla alla de saker som står på hans ”att-göra-lista” för att bli svensk. Foto: Emil Larsson/SVT/TT

Rekordmånga britter vill bli svenska medborgare – Tomas bad om tips för att bli svensk

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Spragg Nilsson är en av många britter som ansökt om svenskt medborgarskap, bland annat som en följd av Brexit.
Han valde att göra sin medborgarskapsprocess till ett personligt integrationsprojekt.
Tipsen strömmade in och handlar om allt från ”fredagsmys” och ”vabba” till platser han bör besöka och maträtter han måste äta. Semlor och surströmming är två exempel.

Aldrig förr har så många britter bosatta i Sverige ansökt om svenskt medborgarskap som nu, bland annat som en följd av brexit. Det gäller 1 671 personer enbart under årets första fyra månader.

Tomas Spragg Nilsson kom till Sverige för ett par år sedan. Han jobbar på den internationella organisationen IDEA i Stockholm och är gift med en svenska. Om knappt ett år kan han ansöka om svenskt medborgarskap, men innan dess ska han försöka uppfylla alla de saker som står på hans ”att-göra-lista” för att bli svensk.

– Jag bad om tips på Twitter om saker jag bör veta och göra för att bli svensk, berättar han.

Fredagsmys och vabba

”Fredagsmys” och ”vabba” var två tips som kom in. Utöver det dök det även upp förslag rörande platser han bör besöka och maträtter han måste äta. På den sistnämnda fronten dök två välkända exempel upp: Semlor och surströmming.

Nu består listan av över 70 punkter som han prickar av allt eftersom aktiviteterna avverkas. Numera även med hjälp av personer i Sverige som bland annat lärt honom att åka längdskidor.

– Listan började som ett skämt men nu ser jag det som ett integrationsprojekt för jag vill verkligen bli en del av det här samhället. Sverige är mitt hem nu och ett svenskt medborgarskap är ett bevis på det.

En stadig ökning

Tomas Spragg Nilsson är långt ifrån den ende britt i Sverige som vill bli svensk medborgare. Sedan Storbritannien folkomröstade för att lämna EU 2016 har antalet ansökningar om svenskt medborgarskap stadigt ökat. De första fyra månaderna i år ansökte 1 671 personer om att bli svenskar, vilket är fler än under hela 2016.

Då ansökte 1 616 britter ansökte om medborgarskap. 2017 var siffran 1 859 och i fjol 1 961, enligt Migrationsverkets statistik. Ökningen antas bero på Brexit – även om Migrationsverket inte har analyserat orsakerna bakom den.

– Många av britterna i Sverige vill vara kvar i EU och kunna stanna och jobba här och även ha möjlighet att flytta till ett annat EU-land, om Storbritannien verkligen lämnar EU, säger Tomas Spragg Nilsson, som själv anger sin familjesituation som sitt främsta skäl för att bli svensk medborgare.

Prickar av sin ”att-göra-lista”

För britter krävs det vanligtvis att man ska ha bott i Sverige i fem år innan man kan ansöka om att bli svensk medborgare. Såvida man inte bott i landet i tre år och har varit gift eller sambo med en svensk medborgare i två år. Då är kravet uppfyllt redan efter tre år.

Det har Tomas Spragg Nilsson snart uppfyllt och kommer då att ansöka om ett svenskt medborgarskap. Men innan dess har han som ambition att pricka av alla punkterna på sin ”att-göra-lista”.

– Det tar ganska mycket tid, i synnerhet att resa till de olika platserna där Treriksröset, Ullared och Visby bara är några ställen som folk har tipsat om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer