Foto: TT

Rekordmånga drabbade av huvudlöss

Uppdaterad
Publicerad

Antalet svenskar som drabbats av huvudlöss slår i år alla rekord. Det visar antalet förfrågningar på Google och Vårdguiden om huvudlöss och hur de bör bekämpas.

Parasitologen Johan Lindh på Uppsala universitet mäter varje septembermånad, årets mest lusintensiva period, frekvensen av orden huvudlus och huvudlöss på nätet.

Mätningarna visar att antalet personer som drabbats av huvudlöss ökat stadigt de senaste tre åren med nytt rekord i år, det handlar om hundra tusentals familjer.

– En faktor är att vi är dåliga på att berätta för skolorna att mitt barn har fått löss. Det finns, tyvärr, gamla felaktiga anekdoter om att det bara är fattiga och smutsiga som har löss. Man skäms lite grann.

Huvudlössen har blivit resistenta

Huvudlöss har blivit mer svårbehandlade. Det beror på att de kan ha blivit motståndskraftiga, resistenta, mot tidigare rekommenderade läkemedel. Därför bör man i första hand använda de nya anvisade medlen, de kallas medicintekniska produkter.

Behandling av huvudlöss i förebyggande syfte rekommenderas inte då effekten är mycket osäker och risken för resistens ökar.

Lever av människans blod

Huvudlusen finns bara i hår och hårbotten. Den lever av människans blod, inte av smuts. Man får därför inte löss av att man städat för dåligt eller tvättat sig för lite, enligt vårdguiden.

Det är oklart om lössen sprider virus eller bakterier.

Lössen sprids via huvudkontakt

Huvudlöss kan inte flyga eller hoppa utan förflyttar sig genom att med hjälp av klorna klättra på hårstråna. Vanligtvis sprids huvudlöss genom kontakt huvud mot huvud.

Risken för spridning via kammar, mössor, kläder, sängkläder och föremål är relativt liten då löss som kommer utanför håret inte kan förflytta sig och dessutom snabbt torkar ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.