Rekordmånga efterlysta utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga svenska brottslingar är efterlysta ute i Europa. Polismyndigheterna i EU-länderna spanar nu efter 189 efterlysta svenskar. Det visar statistik från Rikskriminalen som Sydsvenskan tagit del av.

-Antalet ökar för varje år. Det beror på att de svenska länspolismyndig- heterna blir allt mer medvetna om Schengensystemets fördelar, säger Jonas Hemmer vid Rikskriminalen.

Hittills i år har 23 svenskar gripits i utlandet och utlämnats, en ökning med 80 proc sedan 2002. Samtidigt har 26 gripits i Sverige och utlämnats.

101 träffar

För att bli föremål för dold övervakning krävs misstanke om att personen förbereder brott som kan ge minst fyra års fängelse.

Under det senaste halvåret har övervakningen av 309 brottsmisstänkta svenskar utomlands resulterat i 101 träffar som rapporterats till det svenska Tullverket och polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.