Rekordmånga förtidsröstar till EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga personer har förtidsröstat till årets EU-val. År 2014 var det 1,34 miljoner som förtidsröstade. Hittills har Valmyndigheten fått in 1,53 miljoner röster och siffran kommer att öka.

Mellan valen till Europaparlamentet år 2009 och 2014 ökade både den totala andelen svenskar som röstade, och andelen som valde att förtidsrösta.

År 2009 la 45,5 procent av de röstberättigade svenskarna sin röst till EU-valet, 30 procent av dem förtidsröstade. År 2014 röstade mer än hälften av svenskarna, 51 procent, och nästan 36 procent gjorde det i förtid.

Nästan 1,5 miljoner förtidsröster hittills

Till årets EU-val är det redan klart att rekordmånga förtidsröster kommer att komma in. Av de totalt 7,3 miljoner röstberättigade i Sverige har hittills 1,53 miljoner lagt sin röst i förtid, vilket är en ökning med 10 procent jämfört med 2014.

Även röster som avläggs under själva valdagen på annat ställe än i den egna vallokalen räknas som en förtidsröst, så antalet kommer att stiga.

Om det även i år innebär att det totala valdeltagandet kommer att vara större än tidigare gör inte Valmyndigheten någon prognos om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet