Det är fortsatt tufft läge på arbetsmarknaden i Västmanland, och antal arbetslösa, framför allt bland unga, har ökat under 2020. Pandemin är en starkt bidragande orsak. Foto: Jaeesica Gow/TT

Rekordmånga nyanmälda jobb hos Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet varsel om uppsägning är på den lägsta nivån på 16 år. Samtidigt är antalet nyanmälda jobb hos Arbetsförmedlingen uppe på den högsta nivån någonsin. – Svensk arbetsmarknad är väldigt stark, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Enligt den senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen varslades 1.863 personer om uppsägning i augusti, det är den lägsta nivån sedan år 2000.

Att titta på en enskild månad kan vara vanskligt men även om man räknar ihop antal varsel hittills i år, alltså januari till augusti, så får man gå tillbaka till år 2007 för att komma ner på lägre nivåer.

– Vi har en bra jobbtillväxt och en arbetslöshet som fortsätter att falla. Efterfrågan på arbetskraft är stark. Detta gäller både privata och offentliga arbetsgivare, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen till SVT Nyheter.

Rekordlåga

I flera län runt om i Sverige var det länge sedan varselnivåerna var så låga som under perioden januari till augusti i år. För både Västerbottens, Uppsala, Kronobergs, Skåne, Hallands, Örebo, och Västernorrlands län måste man gå minst sju år tillbaka i tiden för att hitta lägre varselsiffor.

För Östergötlands och Gävleborgs län har siffrorna aldrig tidigare varit så låga som nu och Arbetsförmedlingens statistik sträcker sig tillbaka till 1992.

Högsta någonsin

Att antal varsel ligger på låga nivåer är en av flera indikatorer som pekar på en stark arbetsmarknad. Arbetslösheten fortsätter nedåt och ligger enligt de senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen på 7,4 procent. Samtidigt ökar sysselsättningen. Dessutom ligger antalet nyanmälda lediga jobb på den högsta nivån någonsin.

I dag finns ungefär dubbelt så många lediga annonserade tjänster i Arbetsförmedlingens system som för tre år sedan.

– Svensk arbetsmarknad är väldigt stark. Sverige växer, både inom den privata och offentliga sektorn. Behoven av arbetskraft är väldigt stora. Samtidigt är det väldigt svårt att hitta folk på delar av arbetsmarknaden, säger Håkan Gustavsson.

Privat sektor

Siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, bekräftar bilden av en het arbetsmarknad. Antalet vakanser och antalet lediga platser i privat sektor är för närvarande de högsta som uppmätts.

Arbetsförmedlingens prognos är att arbetslösheten kommer att fortsätta sjunka något och komma ner mot 6 procent innan den vänder uppåt igen om ett eller ett par år, när många nyanlända invandrare träder in på arbetsmarknaden.

Så arbetslösheten kan inte nå så mycket lägre än i dag?

– Inte som arbetsmarknaden ser ut och hur arbetsgivarna agerar i dag, säger Håkan Gustavsson.

Vad säger du om regeringens mål att nå Europas lägsta arbetslöshet med tanke på den prognosen?

– Den frågan får vår generaldirektör svara på.

I augusti varslades 1.863 personer om upggsägning, vilket är den lägsta siffran sedan år 2000. Under perioden januari till augusti varslades 23.100 personer, den lägsta nivån sedan 2007. Samtidigt nådde antalet lediga platser i Arbetsförmedlingens system den högsta nivån hittills.

Nyanmälda lediga platser, augusti:

  • 2016 112.450
  • 2015 91.612
  • 2014 70.251
  • 2013 55.044
  • 2012 55.604
  • 2011 57.742

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer