– Om man tittar på de senaste åren har det byggts väldigt dyra lägenheter framför allt i våra storstäder, säger Anders Danielsson som är VD på Skanska. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Rekordmånga prissänkningar bland nybyggda lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det rekordmånga nyproducerade lägenheter där priserna sänks. Enligt ny statistik har nästan var tionde lägenhet som är till salu fått ett nytt lägre pris och prispressen kommer att fortsätta ett bra tag till.
– Det beror på att priserna varit för höga, säger Matilda Adelborg som är pressansvarig på Booli.

Tidigare kunde byggbolagen ta ut högre priser för nyproducerade lägenheter jämfört med äldre beståndet. Så är det inte längre. Enligt ny statistik från bostadssajten Booli har det skett en dramatisk förändring på marknaden. I åtta procent av fallen har priserna sänkts på nyproducerade lägenheter i Sverige och en så hög siffra har bostadssajten inte sett tidigare. Och de flesta prissänkningarna har skett i Stockholm där 16 procent av lägenheterna har fått ett lägre pris.

– Det beror på att priserna varit för höga. Marknaden har inte mött de priser som har satts. Så då har man gått in och prissänkt, säger Matilda Adelborg som är pressansvarig på Booli.

Det här beror på att det byggts fel sorts lägenheter anser chefen för Sveriges största byggbolag.

– Om man tittar på de senaste åren har det byggts väldigt dyra lägenheter framför allt i våra storstäder. Det är lägenheter som de flesta inte har råd att köpa och råd att bo i. Därför finns det i dag ett överutbud av de dyraste lägenheterna, säger Anders Danielsson som är VD på Skanska.

Kommer ta tid

Han tror att det kommer att ta tid att beta av överskottet:

– Vi tror inte på att det återhämtar sig inom det närmaste året, säger Anders Danielsson.

När priserna har nått botten är omöjligt att säga. Klart är dock att det är köparens marknad just nu.

– Jag tycker att den som letar bostad just nu verkligen kan ta sig tid och titta på många bostäder, för det finns ett stort utbud och det tar lite längre tid att göra affärer. Så ta vara på den chansen, säger Boolis pressansvariga Matilda Adelborg.

Det har alltså skett ett trendskifte där bostadsköparna inte behöver slå till med en gång som det var bara för några år sedan.

– Det är lite sundare nu, säger Matilda Adelborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer