Andelen tåg som kom i tid minskade förra året och ligger långt från målet på 95 procent. Foto: SVT

Rekordmånga tåg var sena förra året

Uppdaterad
Publicerad

Punktligheten på de svenska järnvägarna blev sämre förra året. Mer än vart tionde persontåg kom till resenärernas förtret fram för sent, visar siffror från Trafikverket.

2018 blev ett trist år för järnvägstrafiken i Sverige. Efter att ha varit relativt stabil under en rad år försämrades punktligheten tydligt, visar Trafikverkets siffror.

Stor besvikelse

103 546 persontåg, 12,2 procent av det totala antalet, kom inte fram i tid. Det är 2,5 procentenheter sämre än året innan och en stor besvikelse för de ansvariga på Trafikverket.

– Helt klart har vi under året som bransch inte lyckats leva upp till resenärernas och godstransportköparnas förväntningar om en punktligare järnvägstrafik, säger Roberto Maiorana, chef för verksamhetsområde Trafikledning på Trafikverket.

Väder- och passagerarrekord

Tre orsaker pekas ut bakom det dystra rekordet:

Vädret med en snörik vinter och rekordvarm sommar, omfattande renoverings- och moderniseringsarbeten som begränsade framkomligheten på spåren samt det ovanligt stora antalet resenärer förra året.

Trafikverkets mål är att 95 procent av tågen ska komma fram i tid år 2020, och dit är det alltså en bit kvar.

Fakta: Så definieras punktligheten

  • Statistiken över tågtrafikens punktlighet anger hur stor andel av tågen som har nått sin slutstation i rätt tid.
  • Tågen räknas vara i tid om de kommit fram inom fem minuter efter ankomsttiden enligt tidtabellen. I statistiken för persontågen ingår också de tåg som ställts in eller tillkommit senare än klockan 00:00 dagen före avgång.
  • Inställda tåg räknas i statistiken som försenade tåg.

Källa: Trafikverket, TT

Fakta: Tågens punktlighet 2018

I fjol kom 87,8 procent av alla persontåg i Sverige fram till slutstation max fem minuter efter tidtabell, enligt Trafikverkets preliminära statistik. Det är 2,5 procentenheter lägre än 2017.

Bäst gick det för kortdistanstågen, ungefär hälften av alla persontåg. Dessa hade en punktlighet på 92,5 procent, jämfört med 93,4 procent 2017.

Siffran för medeldistanstågen, som utgör 42 procent av persontågen, var 84,8 procent, mot 88,8 procent året före.

Av långdistanstågen, cirka 8 procent av persontågen, kom 71,9 procent i tid. Året före var siffran 78,3 procent.

Godstågens punktlighet låg på 73,2 procent, mot 80,8 procent 2017.

Sämsta månaden för persontågen 2018 var maj. 85,1 procent kom i tid.

Högst punktlighet hade december då 91,4 procent ankom slutstationen i rätt tid.

Källa: Trafikverket,TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.