Foto: TT

Rekordminskning av köttätande under 2017

Uppdaterad
Publicerad
2017 förbrukade varje svensk i genomsnitt 85,5 kilo kött var, vilket är en minskning med 2,6 procent – eller 2,2 kilo – per person, jämfört med året innan. Det är den största årliga minskningen sedan 1990.
Hälsotrender, klimatet och etiska skäl tros ligga bakom minskningen, menar Jordbruksverket som tagit fram siffrorna.

Att varje svensk i genomsnitt förbrukade 85,5 kilo kött förra året kan jämföras med de 87,5 kilo som var genomsnittet för åren 2013–2016.

Förutom rekordminskningen av köttätande är det några andra delar som sticker ut i Jordbruksverkets sammanställning.

Vi importerade mindre kött från utlandet förra året, samtidigt som exporten av svenskt kött ökade – även om det tidigare har varit relativt låga nivåer på exporten.

Lamm är undantaget

Undantaget för den här trenden är dock lammkött som var det köttslag som ökade mest i produktion förra året. Dessutom åt vi också 0,1 kilo mer lammkött per person, trots att ätandet av alla andra köttslag minskade.

– Det finns ingen särskild förklaring till detta. Kanske är det för att lamm är ett mer exklusivt kött som människor ”unnar sig” oftare, vid till exempel högtider eller firanden, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.

Hon tillägger dock att lamm ändå är det köttslag som äts minst i Sverige. Vi äter till exempel mer vilt än lamm.

Svenskt kött mer populärt

I ökad utsträckning väljer svenskarna svenskt kött och svensk matfågel, vilket både statistik och samhällstrender visat under längre tid.

– Vi tittar mer på hur köttet producerats och väljer kött med mer omsorg än tidigare. Det svenska köttet är dyrare, ja, men ändå äter vi mer av det. Vi är inte lika fokuserade på priset som förut, säger Åsa Lannhard Öberg.

Efterfrågan på det svenska köttet ledde förra året till en produktionsökning av samtliga köttslag. Över längre tid har dock produktionen av nöt- och griskött minskat trendmässigt – medan den ökat för lammkött och matfågel.

Förbrukning av köttsorter under 2017 kilo per person

Visa

Nötkött: minskade med 1,1 kg till 24,5 kilo

Griskött: minskade med 0,8 kg till 32,7 kilo

Matfågel: minskade med 0,4 kg till 23,2 kilo

Lamm: ökade med 0,1 kg till 1,9 kilo

Övrigt kött: 3,2 kilo

Siffrorna baseras på förbrukning av kött, det vill säga kött i slaktad vikt, även med de delar vi inte använder till mat, till exempel ben och brosk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer