Rekordvarmt i hela världen år 2005

Uppdaterad
Publicerad

Världsvädret 2005 kommer att hamna på topplistan över de tre varmaste åren sedan 1860-talet.

Temperaturen i Sibirien i slutet av året blir avgörande för den slutliga placeringen, rapporterar den brittiska vädertjänsten.

-1998 var varmast, men 2005 ser ut att bli tvåa, säger Wayne Elliot, talesman för vädertjänsten till nyhetsbyrån Reuters.

Hela 2000-talet ovanligt varmt

Prognosen baseras på temperaturmätningar både till lands och till havs. Hela 2000-talet har världstemperaturen på årsbasis varit bland de högsta sedan mätningarna startades 1861.

-1998 var varmt, jag vill minnas att världstemperaturen var omkring en grad varmare än normalt. Det var då man hade El Nino som drog upp temperaturen, säger Sverker Hellström, meteorolog vid SMHI, till TT.

-Men här i Sverige hade vi en usel sommar, säger han.

Inte heller i år väntas temperaturen hamna på rekordplats i Sverige, trots den varma hösten.

Orkaner och svår torka

Den brittiska vädertjänstens prognos spär på oron för klimatförändringar, som fått bränsle av de två orkaner som härjat i USA i höst. Portugal och Spanien har drabbats av svår torka, samtidigt som Centraleuropa dränkts i regn.

-Det är dags att på allvar börja planera för att möta effekterna av klimatförändringen, säger Craig Hutton, projektansvarig vid Geodata institute vid Southhamptons universitet, till Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.