Rekordvinst för friskolejätte

Uppdaterad
Publicerad

Friskolekoncernen Academedia, som ägs av riskkapitalister, gjorde ny rekordvinst senaste året, enligt den senaste årsredovisningen som nu blivit offentlig. SVT:s granskning visar att hela 900 miljoner av skattemedel beräknas gå till räntor när riskkapitalbolaget köper nya skolor.

Academedia är Sveriges största friskoleföretag, och det senaste årets vinst blev den högsta hittills – 208 miljoner. Senaste helårsresultatet var 2009, och låg på 169 miljoner. På detta betalar bolaget skatt, men ägarna, riskkapitalbolaget EQT, väljer att inte ta ut någon aktieutdelning:

-Vinsten går istället till att förbättra kvalitén och till att investera i nya skolor, säger Johan Hähnel presstalesman på EQT.

Riskkapitalbolagens affärsidé vid investeringar i skolor och vård är ofta inte att plocka ut höga årliga vinster, utan att få företagen att växa och bli större, och sedan sälja med rejäl vinst efter några år. Inom EQT går det i genomsnitt fem år innan man säljer vidare.

Johan Hähnel uppger att det inte finns några aktieägarlån, eller räntesnurror inom Academedia. Sådana upplägg har funnits hos riskkapitalägda Carema och fått stark kritik bland annat av finansminister Anders Borg, eftersom de kan vara en del av en avancerad skatteplanering.

Men det finns lån inom Academedia på omkring 2,2 miljarder. Räntekostnaderna hamnar på ca 180 miljoner om året. Om riskkapitalisterna äger bolaget i fem år, blir det alltså 900 miljoner bara i räntor. Pengar som betalas med de överskott man bygger upp med skattemedel i form av skolpeng.

Krav på avkastning

Ovanpå detta skall investerarna få sin avkastning.

-Våra investerare väntar sig en avkastning på 25 procent varje år, säger Johan Hähnel. Så när Academedia säljs igen efter kanske fem år måste värdet på bolaget ha ökat med miljardbelopp, efter att lånen är betalda, för att investerarna skall vara nöjda.

De vinsterna kommer inte att ge mycket skatter i Sverige. Academedia ägs via en EQT-fond som är skriven i skatteparadiset Guernsey.

-Det gör man av skatteskäl och det tycker jag är dåligt, sade Academedias VD, Marcus Strömberg till SVT, i förra veckan.

Dubbelbeskattning

Johan Hähnel, menar att placeringen i skatteparadis inte handlar om att smita från skatt, utan är ett sätt att garantera internationella investerare att man slipper dubbelbeskattning. Blir det vinster får investerarna skatta för dem i sina respektive hemländer, säger han.

Tidigare har SVT och UR redovisat siffror från lärarförbundet som visar att friskolor som ägs av aktiebolag har lägre lärartäthet än kommunala skolor och andra friskolor, som drivs av stiftelser och ideella organisationer. Academedias grundskoleverksamhet Vittra har drygt 6 lärare på 100 elever medan kommunala skolor i genomsnitt har drygt 8.

Men Johan Hähnel menar att vinsterna inte beror på för få lärare, utan på engagerade medarbetare och stordriftsfördelar.

Johan Zachrisson Winberg

johan.winberg@svt.se

Friskolor

Flera av de största friskolföretagen som Baggium/Praktiska och John Bauer och Academedia kontrolleras av riskkapitalbolag utanför Sverige. Totalt har dessa tre drygt 50 000 elever.

Baggium ägs av norska FSN Capital

Johan Bauer av danska Axcel

Academedia ägs av svenska EQT vars fond är skriven i skatteparadiset Guernsey.

Academedia innehåller ett 20-tal skolföretag som Vittra , Fenestra, Didaktus och Rytmus, och sen i somras också Pysslingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.