KI-rektorn Anders Hamsten ställer sin plats till förfogande Foto: TT

KI-rektorn Anders Hamsten avgår

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska institutets rektor Anders Hamsten avgår efter skandalen med kirurgen Paolo Macchiarini. – Det blir svårt för mig att med trovärdighet och kraft verka som rektor, säger han i ett pressmeddelande.

Anders Hamsten skriver på DN Debatt att KI:s utredning mot den italienska kirurgen Paolo Macchiarini måste tas upp igen, och att mycket nu talar om att det rör sig om forskningsfusk.

”Vi borde helt enkelt ha varit noggrannare”, skriver han och tillägger att han själv ”gjort en närmast total felbedömning” av den omstridda kirurgen, och tillägger att det sannolikt var fel av KI att anställa honom överhuvudtaget.

KI:s styrelseordförande Lars Leijonborg tackar Hamsten för hans tre år som rektor.

Misstänks för brott

Paolo Macchiarini gjorde sig ett namn, bland annat via publiceringar i den vetenskapliga tidskriften Lancet, efter att ha transplanterat konstgjorda luftstrupar. Tre av operationerna gjordes vid Karolinska universitetssjukhuset.

Men flera patienter dog och snart uppstod misstankar om forskningsfusk och det visade sig att kirurgen inte sökt etiskt tillstånd. Hamsten friade i fjol kirurgen från fuskmisstankar. Nu pågår flera utredningar mot kirurgen, bland annat en brottsutredning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Förtroendet skadat

Hamsten funderar också på om den bild av KI som kommit fram i debatten – ett Institut med en kultur av ”självtillräcklighet, osund elitism och prestigetänkande” kan vara sann.

”Vi måste nu rannsaka oss själva och gå till botten med frågan om det hos oss finns en osund akademisk kultur.”

Den 4 februari kom beskedet vid ett extrainsatt styrelsemöte att styrelsen hade fortsatt förtroende för Hamsten. Men själv skriver han att förtroendet för honom som rektor är skadat.

”Kören som kräver min avgång är så månghövdad och högröstad att jag inser att det blir svårt för mig att med trovärdighet och kraft verka som rektor för Sveriges mest framgångsrika universitet”, skriver Hamsten.

Dahlman-Wright tar över

Prorektor Karin Dahlman-Wright går in och tar över Hamstens uppgifter tills regeringen tillsatt en ny rektor.

Kirurgen Paolo Macchiarini gjorde sig ett namn, bland annat via publiceringar i den vetenskapliga tidskriften Lancet, efter att ha transplanterat konstgjorda luftstrupar. Tre av operationerna gjordes vid Karolinska universitetssjukhuset.

Men flera patienter dog och snart uppstod misstankar om forskningsfusk. Det visade sig också att Paolo Macchiarini inte hade sökt om etiskt tillstånd.

Den oberoende utredning som först tillsattes bekräftade misstankarna, men KI:s rektor Anders Hamsten valde att bortse från utredarens slutsats och friade i fjol kirurgen från fuskmisstankarna. Det faktum att etiska tillstånd saknades förklarades med att operationerna var att betrakta som sjukvård, inte forskning, trots att dessa publicerats i vetenskapliga tidskrifter.

Sedan dess har en ny utredning tillsatts. Den ska ledas av juristen Sten Heckscher. Även Karolinska universitetssjukhuset ska tillsätta en utredning.

En brottsutredning pågår också mot kirurgen, som misstänks för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet