Sprickan mellan Centerpartiet och Moderaterna blir allt djupare. Att Annie Lööf skulle släppa fram Ulf Kristersson till statsministerposten framstår som närmast otänkbart, enligt SVT:s irikespolitiske kommentator Mats Knutson. Foto: Stina Stjernkvist,TT

Analys: Relationen mellan M och C alltmer infekterad

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Konflikten i regeringsfrågan fördjupar ytterligare motsättningarna inom Alliansen. Relationen mellan Moderaterna och Centerpartiet blir allt mer infekterad. Att Annie Lööf i det läget skulle släppa fram Ulf Kristersson som statsminister framstår som närmast otänkbart.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Både Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund har redan gjort tummen ner för talmannens regeringsuppdrag till Ulf Kristersson. Att döma av deras uttalanden på måndagen kommer de inte att stödja Ulf Kristersson i en statsministeromröstning nästa vecka.

Kristersson hoppas att en veckas påtryckningar ska få Lööf och Björklund att ändra sig, men frågan är om inte det mest är en from förhoppning. I sak har ingenting ändrats sedan de senast sa nej till att släppa fram Kristersson som statsminister för en mindre M/KD-regering som skulle bli beroende av Sverigedemokraterna.

Regeringsbildningen

Dubbel agenda?

Mycket talar alltså för att Ulf Kristerssons ambitioner att bli statsminister redan har skjutits i sank. Men Moderaternas eget agerande underlättar inte precis för Kristersson.

Förra veckan under samtalen med talmannen sa både Moderaterna och Kristdemokraterna nej till att låta Annie Lööf inleda sonderingar för en alliansregering med stöd av Miljöpartiet. Moderaterna vägrar att sitta i en sådan regering och den skulle dessutom ha mycket små möjligheter att bli vald, menar moderater.

Men det handlar också om en växande misstänksamhet inom Moderaterna att Annie Lööf egentligen har en dubbel agenda. Att hennes plan med detta sonderingsuppdrag egentligen är att göra sig själv till statsminister. Att ingå i en sådan regering vore otänkbart för Ulf Kristersson, därför blev det ett nej till Annie Lööfs sonderingsuppdrag.

Taktisk miss gav ont blod

Frågan är dock hur klokt det var rent taktiskt av Moderaterna att stoppa Lööfs sonderingsuppdrag. Om den moderata uppfattningen stämmer, dvs att en sådan alliansregering inte kan bli vald, hade det knappast spelat någon större roll om Annie Lööf fått köra försöket i botten? Då hade ytterligare ett regeringsalternativ kunnat avföras från agendan och Kristersson sannolikt haft större möjligheter i en kommande runda.

Nu kan han i stället ha minskat sina egna möjligheter att bli statsminister genom det egna agerandet. Om Centerpartiet tidigare varit skeptiska till att stödja en M/KD-regering är det inget emot vad partiet är i dag. Moderaternas sätt att stoppa Annie Lööfs sonderingsuppdrag har väckt ont blod bland centerpartisterna. Frågan de ställer sig är varför de ska släppa fram Kristersson när han just stoppat Annie Lööf från att pröva sitt alternativ?

Relationen mellan de båda partierna blir alltså allt mer ansträngd och infekterad. Den tillit som allianssamarbetet tidigare byggt på tycks nu vara bortblåst. Samtidigt som moderater misstänker Annie Lööf för en dubbel agenda misstänker centerpartister att Ulf Kristersson är beredd att göra betydligt större eftergifter till Sverigedemokraterna än han hittills velat medge.

Och medan Kristdemokraterna har ställt sig på Moderaternas sida står Liberalerna fast vid Centerpartiets sida. I grunden handlar det om en olikartad syn på Sverigedemokraterna.

Extra val närmar sig

Varken Centerpartiet eller Liberalerna har hittills fattat några formella beslut om hur de ska rösta i nästa veckas statsministeromröstning, men efter partiledarnas uttalanden på måndagen ter det sig som osannolikt att de skulle släppa fram Ulf Kristersson.

I så fall hamnar bollen åter hos talmannen som kan besluta att antingen ge ett sonderingsuppdrag till Annie Lööf eller att be Stefan Löfven gå till riksdagen med ett eget alternativ, precis som Kristersson före honom.

Läget i regeringsfrågan är dock lika låst som tidigare. För varje statsministeromröstning i riksdagen tar Sverige dock ett steg närmare ett extraval.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet