Relationsvåldet ökar under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Under sommarmånaderna ökar anmälningarna om grov kvinnofridskränkning.

-Sommaren är en särskild riskperiod, säger Carin Götblad, nationell samordnare mot våld i nära relationer.

”Man borde slå dig blodig”. ”Det vore bäst om du slutade andas”.

Våld mot kvinnor

När Petras man drack kom hoten som hon själv slätat över inför deras barn. Han hade aldrig använt våld, tills den där kvällen då han vände sin ilska mot ett av barnen för första gången. När Petra sade ifrån åkte hon in i väggen och när hon försökte lämna lägenheten tvingade han henne tillbaka genom ett nackgrepp och ryck i håret.

Petra är långt i från ensam. Mellan 2001 och 2011 anmäldes i genomsnitt 185 fall av brottet grov kvinnofridskränkning per månad, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. Och semestertider innebär inte något undantag. Tvärtom ökar antalet anmälningar med i snitt sex procent under månaderna juni, juli och augusti, jämfört med övriga året.

”Alla borde reagera”

Från sin tid som länspolismästare känner Carin Götblad igen bilden om sommaren som en riskperiod.

-Alla borde vara medvetna om det och faktiskt reagera på saker som inte verkar bra.

Hon säger att den främsta orsaken är ett ökat alkoholdrickande och att stora förväntningarna på en lyckad semester har betydelse.

-Vi ser att regnar det så blir det större påfrestningar, du kanske sitter instängd i en sommarstuga med många barn, säger Carin Götblad.

Flera orsaker

Åsa Witkowski, klinisk chef på Nationellt centrum för kvinnofrid, ser ett stort behov av Kvinnofridslinjen även på sommaren.

-Trots att det egentligen vore tid för återhämtning och roliga upplevelser blir det i stället mycket våld och tråkiga följder när man är tillsammans.

I relationer där det förekommer våld blir påfrestningarna då större.

-Man har inte ventilen att gå till jobbet och vara skilda åt. Mer tid tillsammans kanske är en utlösande faktor, säger hon.

Angela Beausang, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, är förvånad över siffrorna. Jourerna märker i stället av ett ökat tryck i slutet av semestrarna.

-Kvinnan försöker hålla allting under kontroll. Det ska vara glatt under semestern, säger hon.

-Våldet ser likadant ut oavsett var det än inträffar. Men jag tror att det kan vara synligare om det sker i husvagnar och tält. Sitter du i en lägenhet eller villa är det ingen som ser dig, säger Angela Beausang.

Fritt fram att dricka

För Petra eskalerade problemen efter semestrarna, kanske för att somrarna ofta tillbringades med släkt och vänner. Men hon kan tänka sig att många får det värre på sommaren, speciellt på grund av alkoholen.

-De kanske inte dricker i sin vardag. Men är det semester är det helt plötsligt fritt fram.

Både hon och barnet lyckades till slut fly den där vinterkvällen. Efter en tid på skyddat boende börjar nu en ny vardag. Men först väntar rättegång i en mellansvensk stad i höst.

-Jag har ändå inte känt ilska eller hat mot honom. Bara besvikelse.

Petra är ett fingerat namn.

Fakta

Fakta: Minst sex månaders fängelse

Grov kvinnofridskränkning innebär upprepade och ofta systematiska kränkningar i form av vålds- frids- eller sexualbrott av en man mot en kvinna i en äktenskapsliknande relation.

Det kan innehålla brott som misshandel, hot och sexuella ofredanden som var för sig inte anses grova, men som tillsammans gör att brottet blir grovt.

En kvinna behöver inte anmäla brottet själv, utan det faller under allmänt åtal. Straffet är fängelse mellan sex månader och sex år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld mot kvinnor

Mer i ämnet