Remisskritik mot skatteförslag

Publicerad
Regeringens skatteförslag, som varit på remiss sedan början av oktober, får hård kritik från flera håll. Bland annat varnar Ekonomistyrningsverket (ESV) för att skattehöjningar ska minska både utbud och efterfrågan på arbetskraft och dessutom dra ned antalet arbetade timmar. Det skriver Dagens Industri efter att ha gått igenom remissvar.

ESV varnar även för att intäkterna från skattehöjningarna överskattas.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har bland annat föreslagit en avtrappning av jobbskatteavdraget för personer som tjänar över 50 000 kronor och återinförd löneskatt för äldre samt sänkt skatt för pensionärer.

Arbetsförmedlingen ser en risk för negativa effekter i form av minskat utbud av arbetskraft och därmed minskat arbetskraftsdeltagande.

TCO och Saco är också kritiska, enligt Dagens Industris genomgång. Saco varnar för att förslagen innebär att det kommer löna sig ännu mindre att utbilda sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet

Mer i ämnet