Remisskritik mot skatteförslag

Publicerad

Regeringens skatteförslag, som varit på remiss sedan början av oktober, får hård kritik från flera håll. Bland annat varnar Ekonomistyrningsverket (ESV) för att skattehöjningar ska minska både utbud och efterfrågan på arbetskraft och dessutom dra ned antalet arbetade timmar. Det skriver Dagens Industri efter att ha gått igenom remissvar.

ESV varnar även för att intäkterna från skattehöjningarna överskattas.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har bland annat föreslagit en avtrappning av jobbskatteavdraget för personer som tjänar över 50 000 kronor och återinförd löneskatt för äldre samt sänkt skatt för pensionärer.

Läget efter valet 2014

Arbetsförmedlingen ser en risk för negativa effekter i form av minskat utbud av arbetskraft och därmed minskat arbetskraftsdeltagande.

TCO och Saco är också kritiska, enligt Dagens Industris genomgång. Saco varnar för att förslagen innebär att det kommer löna sig ännu mindre att utbilda sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet