Foto: Privat

Republikan: Alla barn borde vara lika viktiga

Uppdaterad
Publicerad

Prins Oscar Carl Olof har fötts och gratulationsönskningar rasar in till kungahuset. Men inte alla är lika uppspelta över att den nya prinsen någon dag kan få ta över tronen. – Den kungliga förlossningen belyser en allvarlig brist i vår demokrati, säger Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson, enligt föreningens hemsida.

– Det ska inte vara blodsband som utgör grunden för vem som får vara statschef i Sverige, säger hon.

Hon menar att det är förlegat att det en sådan position ska gå till någon enbart baserat på arv.

Sveriges nya prins

– Om Sverige alls behöver en statschef ska givetvis den personen inte utses genom aktiviteter i den kungliga sängkammaren. Det är medborgarna som ska välja statsmaktens utövare, säger Yasmine Larsson.

”Alla borde vara lika viktiga”

Republikanska föreningens generalsekreterare Magnus Simonsson är inte mer glad för den nya prinsens födsel än han är för något annat barn.

– Det föds massa barn varje dag, alla barn borde vara lika viktiga. Jag känner inget särskilt för det här barnet eftersom jag inte har någon relation till kungafamiljen alls, säger han.

Tycker att monarkin är problematisk

Magnus Simonsson säger att det är vid större händelser inom kungahuset som många påminns om Sveriges statsskick. Det är vid kungafamiljens exempelvis bröllop, dop, förlovningar och barnafödsel som fler väljer att ta ställning genom att bli medlemmar i Republikanska föreningen, menar han.

– Innan Victoria förlovade sig hade vi ungefär 2.500 medlemmar, nu har vi omkring 11.000.

Han anser att det finns särskilt ett stort problem med att ett offentligt ämbete går i arv.

– Det strider mot allt som demokrati och jämlikhet är. All offentlig makt ska utgå från folket, säger Magnus Simonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nya prins

Mer i ämnet