Resebolagen hoppas att generell reseavrådan luckras upp

Uppdaterad
Publicerad

Italien har meddelat att landet öppnar sina gränser den 3 juni och flera andra EU-länder planerar att luckra upp de stängda gränserna. Men innan turismen kan komma igång så behöver även reserestriktionerna undanröjas.

Diskussioner om att öppna upp nationsgränser efter nedstängningen ingjuter hopp i den svältande resebranschen.

– Vi ser i våra och externa undersökningar att det finns en lust att kunna resa, och vi och branschen förbereder förstås vår verksamhet på att kunna börja resa i sommar, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på researrangören Ving.

Coronapandemin

Att länder öppnar gränser är ett första steg mot att få igång turismen men det krävs också att reserekommendationerna ändras innan resandet kan komma igång. Så länge det finns en generell reseavrådan så kommer inte Ving att resa någonstans.

Utrikesdepartementet avråder nu från alla icke-nödvändiga resor fram till 15 juli.

– Man kan resa innan dess men det blir besvärligt. Reseförsäkringar gäller till exempel inte, säger Didrik von Seth, generalsekreterare på Svenska resbyrå- och arrangörsföreningen.

Ving: Ett bra första steg

Han hoppas att Sverige i ljuset av att länder börjar öppna upp sina gränser också ser över sin generella reseavrådan och öppnar för resor till utvalda länder.

– Vi tycker att man skulle kunna ha bilaterala rekommendationer. Till exempel att när Italien och så småningom Grekland öppnar, att vi kan sätta igång trafiken dit, säger Didrik von Seth.

EU-kommissionen har meddelat att man inom EU vill börja öppna upp för turismen.

– Det ser vi som ett bra första steg, säger Fredrik Henriksson på Ving.

Mellan de nordiska länderna finns ännu inga reselättnader men på andra håll i Europa har man börjat öppna upp åtminstone för grannländerna. Estland, Lettland och Litauen har öppnat för resor mellan de baltiska länderna och i juni öppnar Österrike sin gräns mot Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet